Легални таксита станаха нелегални маршрутки Пикът на тези превози обикновено е в края на работния ден и около полунощ. Тогава такситата се опитват да изпреварят маршрутките, които след 24.00 часа се движат на кръгъл час.

В нелегални мини автобуси се превръщат таксита от почти всички големи компании в Бургас. Те са си платили данъка, за да извършват таксиметрови услуги, но нямат право и лиценз да превозват пътници като машрутка. Още повече, че за това "возене" те не издават касова бележка. И няма как, след като не пускат апарат, а вземат клиенти на твърда цена. Тя е с 50 стотинки по-висока от цената на билета за градския транспорт и устройва пътуващите. Въпреки, че са наблъскани като сардели (ако се качиш в такова такси, не можеш да избираш спътниците си и броя им б.а.) те са готови да се возят, защото ще стигнат по-бързо до дома при това на изгодна цена. Ако си хванат редовно такси от "Меден рудник" до центъра, то ще им излезе около 7 и 10 лева взависимост от разстоянието, което ще изминат с него.

Не става ясно само, защо никой не санкционира тези нелегални маршрутки. След като предлагат такъв тип превоз поне да късат и билетче, за което да си платят данъка, а не да прибират безотчетни пари в джоба.