bolnica.spesno1

bolnica.spesno1

Лекари от МБАЛ с нощни дежурства в два комплекса

 Отварянето на кабинетите става със съдействието на Община Бургас.

"Отваряме кабинетите в районите с най-голяма нужда. Гражданите не веднъж са се оплаквали, че при нужда от лекар вечерно време им се налага да търсят джипито си, което да ги пренасочи към центъра с който има договор. Болният  пропътува разстоянието до там, след което отново се връща защото няма талон от личния лекар в случай, че се наложи да бъде приет в болница. В подобна ситуация това е излишно. Отварянето на кабинетите цели обезпечаване на първичната медицинска помощ", каза д-р Георги Матев.

Изнесените кабинети за спешна и неотложна медицинска помощ ще работят безвъзмездно, без да е необходимо направление от личния лекар, а при нужда от постъпване в болницата това ще става безпрепятсвено. Така болният може да отиде директно в кабинета без да  носи талон от личния лекар  или да пътува до медицинския център с който джипито му е сключило договор.

Според договора сключен между общопрактикуващите  лекари и Здравната каса,  те трябва да осигурят неотложна медицинска помощ на пациентите си или чрез даване на дежурства нощем и в почивните дни или, като сключат договор с кабинет за неотложна помощ.

Огромна част от личните лекари в Бургас са сключили договори с два медицински центъра – единият се намира в центъра на Бургас, а другият е "Лайх Хоспитал" в "Изгрев".

В "П.Р. Славейков" кабинетът, където ще дежурят лекари от МБАЛ-Бургас се помещава в Медицински център II, а в "Меден рудник" в сградата на бившия медицински център.

Първото дежурство ще е в кабинета в комплекс "П.Р.Славейков"  в понеделник вечерта (17 октомври). Този в "Меден рудник" ще отвори след две седмици.

Пациентите ще се преглеждат безвъзмездно, като при необходимост ще бъдат незабавно приемани за лечение в Бургаската болница и транспортирани с линейка на лечебното заведение. 

Целта на дежурствата е да се осигури адекватна и навременна  медицинска помощ,  като се улеснят най-много гражданите в неравностойно положение,  възрастните и децата. Кабинетите ще работят до края на 2011г., когато предстои сключване на нови договори между общопрактикуващите лекари и Здравната каса.