Kino_2

Kino_2

Лятно Кино в Квартала за четвърти път във Варна

Квартала". След успешните издания през последните години, варненци очакват с нетърпение киното под звездите.

Тази година прожекциите ще бъдат 10, на различни места в града. Маратонът започва на 2-и август, сряда от квартал "Владислав Варненчик". Паркът в квартала се превърна в традиционно място за откриване на фестивала. Този път ще гледаме "Код: Лондон" – класически екшън, част от снимките на който са правени и в България. На следващия ден жителите на квартал "Младост" ще гледат испанската комедия "Сега или никога" в амфитеатъра, близо до спортния комплекс. На 4-и август ще се пренесем в квартал "Левски" с мащабната фентъзи продукция "Боговете на Египет". Филмът излезе през 2016 г и предизвика изключителен интерес сред феновете на фентъзи жанра. На 5-и август в квартал "Виница" ще ни гостува филмът на Люк Бесон "Транспортер:Ново начало". За френския режисьор можем да пишем много, но последната версия от криминалната поредица си заслужава вниманието. На 6-и август ни очаква една от специалните изненади по време на "Лятно Кино в Квартала". Новият български филм "Секс академия: Мъже" ще бъде прожектиран в квартал "Чайка". Сред актьорския състав личат имената на Димо Алексиев, Иво Аръков, Диляна Попова, Ники Сотиров, Елена Боева. Организаторите издават, че част от екипа на филма ще гостуват на варненци след прожекцията и ще раздават автографи.

Една от новите локации през тази година е в квартал "Възраждане 4", близо до бл.75. Там жителите на квартала ще гледат "Критична точка" - америкаснски екшън в стилистиката на типичния жанр. Прожекцията е на 9-и август, ден преди да се пренесем в центъра на града, в Ботевата градинка, където на 10-и август ще гледаме "Сент Амур" с неповторимия Жерар Депардийо. Френската комедия ще разсмее и малки, и големи обещават организаторите. Едно от най-романтичните места за прожекции във Варна е квартал "Аспарухово". Там "Лятно Кино в Квартала" ще гостува на 11-и август с българската продукция "Бартер", а за жителите на квартала този филм има особена стойност, тъй като е сниман именно на плажа в местността "Карантината". Във филма участват Татяна Лолова, Филип Трифонов, Владо Пенев, Калин Вельов, Койна Русева, Михайл Мутафов, Мартина Вачкова, както и редица местни жители, които ще могат да се разпознаят на екрана.

На 12-и, събота Червеният площад ще се превърне в кино на открито. "Кланът" се казва копродукцията на Испания и Аржентина, дело на екипа създал "Диви истории". Стилът на Педро Алмодовар личи във филма, който отразява част от действителни събития в Аржентина през 80 – те години. Финалът на фестивала за това лято ще бъде на мястото с най-красива гледка във Варна – паметника в квартал "Бриз". Там ще бъдем на 13-и август отново на испанска вълна. Ще гледаме "Непредвидени събития" – типична комедия на ситуациите, която ще ни кара да се смеем през цялата вечер.

През тази година партньор на "Лятно Кино в Квартала" е БНТ 2, а със съдействието на екипа от БНТ – Варна преди всяка прожекция ще можем да видим поредица от документални филми за туризма и забележителностите на града. Автор е Бистра Варнева, която също ще гостува за среща с публиката.

Всички прожекции са безплатни и започват в 20.30 ч. Организаторите напомнят, че е добре всеки да си носи нещо за сядане. Пълната програма може да се види на www.лятнокиновквартала.com или във фейсбук страницата на фестивала.

"Лятно Кино в Квартала" се провежда със съдействието на Фонд "Култура" към Община Варна.