StMartinintheFields

StMartinintheFields

Лондонският оркестър свири за първи път във Варна

Музикантите на сър Невил Маринър се изявяват на родната си лондонска сцена в поредица от програми с участието на цигулковия виртуоз Джошуа Бел - артистичен директор на оркестъра, а също и с пианиста Джеръми Денк, кларинетиста Мартин Фрьост и цигуларката Джулия Фишер - всички те - имена от първите страници на световния културен афиш.

Многобройни са и международните ангажименти на елитния оркестър. Той завърши миналата година с изключително успешна серия от концерти с Джошуа Бел в Испания и Оман, последвана от бурно адмирирано голямо турне в Далечния Изток със забележителния пианист Мъри Перая, който е главен гост-диригент на оркестъра. Музикантите покориха прословутата зала "Suntory Нall" в Токио, като получиха признанието на критиката и любовта на публиката и в Пекин, Сеул, Хонг Конг, Шанхай.

В България – за концертите си в София и Варна, британските музиканти ще дойдат в началото на април след двуседмичен тур в осем щата в САЩ, където ще се представят със солист Джеръми Денк – един от най-провокативните и многостранни американски пианисти, носител на наградата "Инструменталист на Америка за 2014". Там билетите са на цени от 90 до 160 долара.

За концерта във Варна организаторите на Европейския музикален фестивал успяха да осигурят специални цени от 20 до 60 лева, като билетите от 20 и 30 лева се изчерпаха още в първите 10 дни от началото на продажбите. Сега меломаните могат да открият последните билети от 40 лева. Интересен е фактът, че определени ценители държат да чуят и видят изумителните британци от най-добрите места в Зала 1 на ФКЦ и VIP пропуските от 80 лева вече също са на изчерпване.

На концерта си във Варна "Academy of St Martin in the Fields" ще излезе в своя оригинален състав само от струнни инструменти. Специални гост-солисти ще бъдат обичаният от публиката български цигулар Марио Хосен и виртуозният британски контрабасист Леон Бош.