DSC_9032

DSC_9032

Любчева: Трябват програми на ООН за образование В него участва и председателят на Общото събрание на ООН д-р Джон Уилям Аш. По време на работната среща бяха обсъдени глобалните проблеми с изхранването на населението, борбата с бедността, качеството на околната среда и общото състояние на въпроса за правата на човека. 

Д-р Аш отбеляза важната роля на ЕП и Европейския съюз за разрешаването на глобалните проблеми, и обърна внимание, че участието на ЕС в ООН дава сигурност на организацията в стремежа й да поддържат мира и развитието на проблемните региони. 

В своето изказване, Маруся Любчева обърна внимание на необходимостта от достъпно и качествено образование за всички, като основна гаранция за по-висок стандарт на живот и обезпечаване на устойчивото развитие. "Развитието на базираната на знанието икономика не трябва да бъде цел единствено на Европа. Това е задача от световен мащаб и пряко свързана с въпроса за управление на ресурсите. Дали обаче всички хора са достатъчно подготвени, за да работят за устойчиво развитие, дали знаят достатъчно за устойчивото развитие, какво е то и как трябва да се постига, е отделен въпрос", заяви Маруся Любчева. В тази връзка, евродепутатът постави акцент и върху нуждата от целеви програми на ООН за образование за устойчиво развитие, защото единствено по този начин могат да бъдат постигнати високи резултати. 

Проблемите с образованието и устойчивото развитие бяха обсъдени и на фона на други въпроси, повдигнати в хода на дискусията, като необходимостта от изследване на риска и осигуряване на превенция с цел намаляване загубите от природни бедствия, събитията в Близкия изток и унищожаването на  химическите оръжия в Сирия.