Laser

Laser

Лятна школа по лазерни технологии в бургаски ВУЗ

- зам.-ректор по научноизследователска дейност. На събитието присъстваха Витка Вълчева – представител на Търговско индустриална камара, проф. д-р инж. Хорст Екснер - директор на Лазерен институт в Долна Саксония, Германия, проф. д-р инж. Ахмет Чан - декан в Тракийски университет в Одрин, Турция, инж. Ян Дрекслер от Университет за приложни науки, Митвайда, Германия, инж. Ян Бахале от Университет за приложни науки, Митвайда, Германия, доц. д-р Любомир Лазов от Технически университет – Габрово и доц. д-р Димитър Парашкевов от университет "Проф.д-р Асен Златаров" в Бургас.

Лятната школа цели да предостави на студентите както теоретични, така и практически знания и умения в областта на лазерните технологии, да разшири знанията и практическите умения на студентите и така ще подпомогне със специалисти в маркирането малките и средни предприятия, чувстващи нужда и необходимост от подкрепа при внедряването на иновативните лазерни технологии. Лятната школа събира заедно студенти и преподаватели от университети на различни европейски страни за преподаване и обучение по интердисциплинарна тематика. Една от главните цели е да спомогне за развитието на иновативните практики във висшето образование и обучение и техния трансфер от една участваща страна към другите. Съвместно разработената и провеждана от партньорския екип ЛШ ще спомогне за създаването на иновативен модел на краткосрочно обучение.

Работната програма е иновативна – тя е с изразена интердисциплинарност. Изградена е на базата на курсовете за обучение по физика, лазерна техника, лазерни технологии, измервателна техника, материалознание, органична химия и охрана на труда.

В духът на 50-те години от създаването на полупроводниковият лазер студентите от България, Германия, Чехия и Турция, заедно с техни преподаватели ще се запознаят с най-новите теоретичните и практически аспекти на иновативното лазерно маркиране.

Лятната школа се провежда в рамките на европейската програма "Учене през целия живот/ Еразъм". Тя се организира от Технически университет – Габрово, като съорганизатор е университет "Проф.д-р Асен Златаров".