Фигурата на Мадоната стои в кабината на капитана. Снимки Лина Главинова

Фигурата на Мадоната стои в кабината на капитана. Снимки Лина Главинова

Мадоната и свети Николай Чудотворец закрилят екипажа на катамарана "Tattoo". Фигурата й стои в кабината на капитана и предизвиква интерес у всеки, който прекрачи прага й. Мадоната е част от кораба от самото му построяване и пускане на вода през 2001 година. Стоманеният плавателен съд е направен във Венецуела. Жителите на страната са католици и затова не е случайно присъствието на Мадоната на кораба. Екипажът вярва, че тя ги закриля. Малко, след като започва своето плаване катамаранът сменя и флага, под който извършва курсовете си. Той е закупен от Аруба и транспортиран на борда на голям кораб до пристанище в азиатската част на Истанбул. Оттам тръгва през Босфора на собствен ход но Несебър, където плава вече девет години.

"Бях част от екипажа, който управляваше кораба и го прекара през Босфора до тук", сподели пред екип на "Черноморие" единият от двамата капитани на "Tattoo" Стойчо Калудов. Двамата с колегата му Владимир Димитров вече почти десет години управляват плавателния съд, с който се извършват разходки на туристи в несебърския залив.

"Фигурата на Мадоната беше тук и решихме да не я махаме. Но сложихме и икона на свети Николай Чудотворец, който закриля нас, моряците, както и рибарите", допълва Калудов.

Катамаранът е изработен от стомана, има три палуби и е с капацитет за близо 400 пасажери. След като започва да плава под български флаг, е боядисан в бяло, оборудван е според изискванията на ДИК. Корабът може да бъде видян от брега през целия летен сезон, как извършва курсове в залива на Несебър. На борда се качват туристи, които почиват в Слънчев бряг и Несебър. Групите са от руснаци, англичани, чехи, поляци, българи. "Правим и детски партите, и нощни турове", допълва Стойчо Калудов.

На борда на "Tattoo" вече са направени няколко предложения за брак, едното от които е било на лунна светлина. Досега обаче сватбен ритуал не е извършван, въпреки че капитаните имат право да бракосъчетават. "Бракът се вписва в корабния дневник и след това с извлечението от него семейната двойка може да го удостовери пред властите на сушата", обясни капитан Калудов. Той е запален ветроходец и е член на клуб "Порт Бургас". Редовно участва в състезания заедно с Михаил Копанов. 

На нощната разходка на борда на катамарана, управляван от капитан Калудов, се насладиха и журналисти. Поканата за пътуването в Несебърския залив идва от "Слънчев бряг" АД по случай 60-тия рожден ден на курорта. Домакинът - Златко Димитров, изпълнителен директор на "Слънчев бряг" АД посрещна представителите на четвъртата власт на борда на катамарана.

Кулминацията на тържествата по случай годишнината на Слънчев бряг продължават тази вечер с концерт с участието на примата на родната музика Лили Иванова.

Галерия