DSC_6186

DSC_6186

Малинов ще е депутатът на Реформаторите в ЕП втори в листата на коалицията, чийто водач бе Меглена Кунева. Промяната е заради преференциалния вот, при който вторият в листата Малинов печели повече гласове от Кунева, съобщиха от Централната избирателна комисия.

Хората, които са се възползвали от преференциален вот, масово са гласували за водачите на листи, като избирателите на Реформаторския блок са изключение. 
Между 35% и 45% от българите са се възползвали от преференциалния вот, каза Цветозар Томов, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК).
Още снощи са били обработени 55% от данните за преференциалния вот. Данните показват, че твърде висок процент от българите, са се възползвали от него, и че тази промяна в избирателната система, е полезна, защото повишава демократичността на изборите в България.
Така броят на евродепутатите, които ще имат втори мандат става шест, в това число и Светослав Малинов. След като на официалната пресконференция след края на изборния ден вчера, Делян Пеевски от ДПС се отказа от мандата си, неговото място ще заеме Искра Михайлова - министър на околната среда и водите в кабинета на Пламен Орешарски.