Малките болници да влязат в консорциум

Болниците ще кандидатстват за финансиране според специалистите, които имат. По този начин две здравни заведение в близки градове ще могат взаимно да обслужват пациентите си. Идеята бе лансирана на среща на кметовете от областта и директори на болници със зам.-министъра на здравеопазването д-р Валери Митрев.

 

Реформата на здравното министерство предвижда болниците в малките градчета да бъдат пресктурирани. Сега на тях им е трудно да сключат договори със Здравната каса, тъй като пациентите, които са се лекували с тях са по-малко от средствата, които се отпускат.

"Преструктурирането дава възможност на МБАЛ Бургас да разшири обема си на дейност. В здравното заведение ще се приемат повече пациенти от малките общини. За да се улесни това обаче е важна инфраструктурата в региона. Все още има пътища, които не отговарят на нужните изисквания", каза кметът на община Бургас Димитър Николов.

"Собствениците на здравните заведения могат да вземат решение каква ще е съдбата им на базата на приходите и разходите", коментира зам.-министърът.

Има опция, в която пациентите да се лекуват в бургаската МБАЛ, а да се долекуват в малките болници в областта. За целта те трябва да бъдат преструктурирани.

Реформата в здравеопазването засяга по-малките болници в областта - Поморие, Царево, Средец, Карнобат. Д-р Митрев ще посети здравните заведение в тези общини, за да се запознае на място с условията на лечение и броя на пациентите, които са настанени там.