IMG_0454

IMG_0454

Мария Габриел: По-добър контрол на границите на ЕС  между разузнавателните служби на държавите-членки, защото резултатите до голяма степен остават половинчати. Съществуват също така значителни пропуски при свързването на различните бази данни. Това са част от мерките, които трябва да бъдат предприети след терористичния акт във френската столица Париж на 13-и ноември. Това посочи като една от трите ключови мерки в борбата срещу тероризма евродепутатът Мария Габриел - заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делагация в групата на ЕНП.

В международен план Мария Габриел подчерта необходимостта от засилване на сътрудничеството с трети държави, по-специално в борбата срещу финансирането на тероризма. "Важно е също да предвиждаме последствията и резултатите от действията на ЕС на място. Отслабването или унищожаването на Ислямска държава не трябва да дава простор за други заплахи за сигурността", наблегна зам.-председателят на Групата на ЕНП.
Не на последно място тя приоритизира мерките за предотвратяване на радикализацията. "Атаките в Париж трябва да ни служат за поука. Само засилване на сигурността не е достатъчно. Нужен е подробен анализ за различните профили на хората, които биват вербувани от терористичните организации, за да дадем адекватен отговор. Борбата с радикализацията трябва да бъде предварително водена на интелектуално, културно и социално ниво", заключи Мария Габриел.

Галерия