Предложенията бяха гласувани на сесия на местния парламент днес. Снимка ОбС - Варна

Предложенията бяха гласувани на сесия на местния парламент днес. Снимка ОбС - Варна

Актьорът и директор на народния театър "Иван Вазов" - Мариус Донкин и проф. д-р Красимир Иванов - бивш ректор на Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна а новите почетни граждани на Варна. Това реши на свое заседание Общинския съвет в морския град.

Хирургът проф. Иванов е отличен за изключителните му заслуги като дългогодишен лекар и преподавател по медицина и блестящ администратор в сферата на здравеопазването. Роденият във Варна актьор Мариус Донкин, който тази година навърши 70 г., получава признанието за значимия му принос в развитието на театралното изкуство в България.

Още двама души бяха номинирани от инициативни комитети за почетни граждани на Варна, но те не събраха достатъчен брой гласове. Съветниците решиха дългогодишният организатор на плувния маратон "Галата – Варна" Надежда Парушева и журналистът Николай Увалиев да получат почетни знаци "За заслуги към Варна" – златен.

Същото отличие ще бъде връчено на Народно читалище "Васил Левски – 1945" – Варна и на фолклорен ансамбъл "Варна". Един от най-изявените хорови диригенти в България и дългогодишен учител Янка Митева, както и проф. д-р инж. Румен Кишев, ръководител на Центъра по хидро- и аеродинамика във Варна, също ще бъдат наградени със златен почетен знак "За заслуги към Варна".

Почетните звания по традиция ще бъдат връчени на 15 август. Церемонията по удостояване ще се състои в Летния театър в рамките на тържествения концерт за Деня на Варна.

Началото на традицията е поставено през юни 1879 г, когато кап. Тугарски, полицеймайстер на Варна, е бил отличен за заслугите му към морския град. От тогава до днес около 160 души са удостоени със званието „почетен гражданин на Варна“. Отличените със званията се вписват в Почетната книга на Общината.