PES_Women

PES_Women

Маруся Любчева на среща с Мартин Щулц социалисти (ПЕС-Жени), член на което е и българският евродепутат. Щулц е и кандидат за председател на Европейската комисия след предстоящите общоевропейски избори.

Любчева се включи в обсъждането на политиката за прилагане на принципа на равенство между половете на ниво Европейски Съюз и насоките на работа на ПЕС-Жени във връзка с предстоящата кампания по отношение на изборите за Европейски парламент през 2014 г. В дневния ред беше включено и разглеждане на доклада относно сексуалната експлоатация и проституцията, който Европейският Парламент предстои да гласува между 24 и 27 февруари в Страсбург.

При обмена на мнения с Мартин Шулц, председателят на ПЕС-Жени Зита Гурмай акцентира върху основните приоритети на организацията и постави въпроса как тези приоритети се възприемат в една бъдеща политика на Европейската Комисия. Тя обърна особено внимание на проблемите за равното заплащане за равен труд, насилието над жените и нуждата от Комисар по равнопоставеността с отделен ресор.

В обръщението си към членовете на Изпълнителното бюро, Мартин Шулц обърна внимание на съществуващите трудности в хармонизирането на националните законодателства на страните-членки с европейските норми и изисквания по отношение на равенството между половете. Той коментира един основен проблем, свързан с възприемането на предстоящите избори преди всичко като национални, а не толкова европейски, което създава трудности при организиране на общоевропейска кампания. Той отговори и на поставените му въпроси във връзка с недостатъчното представителство на жените в политическите процеси на национално и местно ниво, и потвърди намерението си да работи за структурни промени в Комисията, по-добро хоризонтално  разпределение на отговорностите, включително по-добро разпределение на отговорностите по проблемите на равнопоставеността.

"Свидетели сме на формирането и мобилизирането на радикални движения, които са против европейските ценности, против всичко, за което се борим. Кризата - икономическа, финансова и психологическа, принуди много европейци се чувстват застрашени. Не бива да допускаме този страх да бъде експлоатиран за радикални цели, вместо да се борим с първоизточника - каквато е основната задача пред европейските социалисти", заяви още Мартин Шулц. Той подчерта, че ще работи за сериозна промяна на политиката на Комисията не само по отношение на структурата, но и по отношение на формирането на политиките, които да върнат сигурността на гражданите и да възстановят европейските ценности, и вярата в силата на ЕС.

Маруся Любчева свърза въпроса за равното заплащане с необходимостта от европейска политика за минимален доход: "Говорим за важен елемент, който може да бъде свързан с европейското измерение и да помогне на гражданите да възприемат изборите като европейски. Това се отнася особено за някои от новите страни-членки, в това число и за България. При мои срещи с граждани, този въпрос е сред най-често поставяните". 

Другият въпрос, върху който г-жа Любчева акцентира, бе свързан с демографските  проблеми, които са особено актуални за България и за много от страните-членки, и с чието разрешаване Обединението на жените-социалистки в БСП е пряко ангажирано. Също така тя отправи покана към Мартин Шулц да  посети нашата страна по време на кампанията за изборите за Европейски парламент. 

Членовете на Изпълнителното бюро на ПЕС-Жени оцениха изслушването като изключително ползотворно и взеха единодушно решение да одобрят кандидатурата на Мартин Шулц за председател на новата Европейска Комисия. Окончателното гласуване ще се състои по време на конгреса на Партията на европейските социалисти, който ще се проведе на 1 март в Рим.