DSC_9061

DSC_9061

Маруся Любчева в делегация за Киев

на сесията на Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Украйна в Киев. Посещението се организира в ключов за развитието на Украйна момент, с оглед на сложната обстановка в Крим, подписаната на 21 март политическа част от споразумението за асоцииране, тежкото икономическо състояние на страната и предстоящите президентски избори. Посещението също така ще позволи на представителите на Европейския парламент да се запознаят с текущите проблеми и да подкрепят усилията на международната общност за намиране на изход от кризата и осигуряване на политическа и финансова подкрепа на Украйна. 

В рамките на визитата, Любчева и останалите членове на делегацията на Европейския парламент ще проведат работни срещи с изпълняващия длъжността президент и председател на Върховната Рада Александър Турчинов, с изпълняващия длъжността министър на външните работи Андрей Дещица, със съпредседателя на делегацията в Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС - Украйна Сергей Тигипко, както и с представители на граждански и неправителствени организации (Гражданска платформа "Майдан", Репортери без граници, Амнести Интернешънъл и др.). 

В Киев Маруся Любчева ще се срещне и с Негово превъзходителство Красимир Минчев, Извънреден и пълномощен посланик на Република България, и ще се запознае с положението на българското малцинство в Украйна. За членовете на Европейския парламент са предвидени също така срещи с министър-председателя Арсений Яценюк и с Игор Тенюк, и.д. министър на отбраната. Планира се и посещение в Херсон - регион, граничещ с Крим, което ще позволи на делегацията да се запознае с обстановката на място.