AGbolnica

AGbolnica

МБАЛ Бургас чака ехограф от "Българската Коледа" за трансфонтанеална ехография за нуждите на неонатологично и педиатрично отделения, съобщи изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас АД д-р Георги Матев. С апарата се прави оглеждане на мозъка на новородени и на малки деца. Той може да диагностицира промени по мозъка, менингити, мозъчни кръвоизливи, вродени аномалии. 

Болницата има такъв апарат, но той е изключително стар – на повече от 15 години и може да се повреди всеки момент. А скенерът, който е другият вариант за такава диагностика, не се препоръчва на бебета и малки деца, защото е травматичен и облъчващ, обясни началникът на неонатологично отделение д-р Слава Коларова.

"Българската Коледа" веднъж е подарявала апаратура на отделението по неонатология и на Детско кърмаческо отделение. През 2005 г. са купен 1 неонатален респиратор, 2 инкубатора, 2 монитора и ехокардиограф. 

Преди ден Бургаската болница получи и ваучер за стартирането на строително-монтажните работи по проекта за ранна диагностика на рака. Ваучерът на стойност 509 890,10 лева гарантира започването им всеки момент. Цялата сума на проекта, който болницата спечели през 2011 г. е 5 902 515, 24 лева.

Ремонтът включва създаване на нова командна зала, технически помещения, пригодяване на условията за достъп на хора с увреждания, нови санитарни възли, изграждане на енергоспестяващо осветление и др. Звеното за образна диагностика е едно от най-натоварените в болницата, там годишно се извършват над 84 000 изследвания.

Предстоят и търговете за покупка на апаратура.