Меглена Гюрова запали бургазлии за капоейрата

Меглена вече втори месец преподава капоейра в танцово студио "Дюн". Тя се запалила по бойното изкуство в Швеция, където е живяла близо 15 години.

 

"Капойерата е бразилско бойно изкуство, което се преподава в училищата и в школите в Бразилия. Докато трае играта, в която участват играчите, звучи и специална музика. Участниците пеят песни, които разказват истории", обясни Меглена Гюрова. При капоейрата музиката е много важна. Меглена свири на беримбау (еднострунен инструмент с кратунка), атабаке (барабан) и пандейро (тамбурина).

Заниманията по капоейра са два пъти в седмицата и продължават по два часа. В залата идват и мъже, и жени на различна възраст. Всеки урок започва със задължителна разгрявка, за да се подготви тялото за упражненията, които следват. Капоейрата се практикува по двойки, които играят в кръга, образуван от останалите участници. През това време те свирят на инструментите и изпълняват песни, с които надъхват участниците в центъра. Освен капоейра, Меглена практикува и айкидо. По време на престоя си в Швеция и Испания, освен спорта тя е усвоявала и езици. Меглена владее португалски, испански, шведски и английски, което й помага при общуването.