Целта на проучването е да се види, колко от жителите на общината имат антитела. Снимка Община Бургас

Целта на проучването е да се види, колко от жителите на общината имат антитела. Снимка Община Бургас

Между 3 000 и 5 000 бургазлии ще бъдат тесвани за антитела. Това решиха на заседание членовете на Общинския кризисен щаб в Бургас. Така ще бъде направено мащабно представително и обобщаващо проучване, което да покаже степента на изградения имунитет срещу COVID - 19 в Бургас. За целта ще бъдат осигурени между 3000 и 5000 антителни теста, точната бройка още се уточнява.

Дизайнът и методологията на проучването ще изготвят деканът на Медицински факултет в университет "Проф. д-р Асен Златаров" - доц. Цветан Велинов и неговите колеги. За изпълнението на тази задача е даден едноседмичен срок, тъй като е нужно прецизиране на таргет групите. Същинското тестване ще бъде организирано и проведено от служители на Регионалната здравна инспекция в Бургас през първата половина на юни.

Така в началото на летния сезон Бургас ще разполага с едно представително изследване, което да му даде основанието да се рекламира като сигурна дестинация и безопасен за посещение и почивка регион. То ще бъде предоставено и на хората от туристическия бранш.

Подобна реклама в момента си правят много държави и региони в Европа, но само на думи. Когато скоро Бургас излезе със свое послание към туристите, то ще е подкрепено с резултатите от това представително изследване. Отговорите, които се очакват от него, са свързани с разпространение, рискови групи, колко хора са образували антитела. Мащабното тестване ще покаже колко ефективни са били поредицата от мерки в Бургас и накъде да бъдат насочени усилията при подобни кризи занапред, ако ги има. То ще е полезно като реклама на областния град и региона, тъй като всеки лев от туризъм е важен за местната икономика в тази трудна година. Ще е полезно и като научно изследване.