Местят деца и ученици заради ремонт на училища и детски градини Учебните занятия няма да бъдат прекъсвани в единствената детска градина, включена в проекта – ЦДГ "Ханс Кристиян Андерсен". Община Бургас ще създаде организация за нормалното протичане на учебния процес като една част от децата ще бъдат приети във филиала на ЦДГ "Ханс Кристиян Андерсен", намиращ се в "Лазур". Останалата част от децата ще бъдат извозвани с общински училищни автобуси от двора на ЦДГ "Х. Кр. Андерсен" до ОДЗ 8 "Брезичка" в "Славейков". Там децата ще се обучават в 3 напълно обновени със средства на Общината помещения.

Превозът на децата също ще бъде организиран от община Бургас, която вече разполага с 3 училищни автобуса. Последният от тях бе предоставен преди броени дни от Министерството на образованието на Общината по искане на кмета Димитър Николов.

Освен цялостен ремонт на външната и вътрешна част на сградата по проекта, със средства на община Бургас ще бъде обновен и плувния басейн в ЦДГ "Х. Кр. Андерсен".

Останалите обекти, включени в проекта, са ПГАЕ "Гео Милев", ПГНЕ "Гьоте", ПГСАГ "К. Фичето", СОУ "Иван Вазов", ПГЕЕ "К. Фотинов", ОУ "Елин Пелин".

В ПГАЕ "Гео Милев" и ПГНЕ "Гьоте", които делят една и съща сграда, ремонтните дейности ще започнат в края на май. Учениците, обучаващи се в тях, ще бъдат прехвърлени съответно в СОУ "Добри Чинтулов" и СОУ "Йордан Йовков" в "Изгрев", които имат необходимата база и капацитет.

Малко по-късно ще започне цялостния ремонт и в сградите на СОУ "Иван Вазов" и ПГЕЕ "Константин Фотинов". Техните ученици ще се обучават в ОУ "Свети княз Борис I" и ОУ "Любен Каравелов", както и на последните 2 учебни заведения в проекта за подобряване на образователната инфраструктура – ПГСАГ "Кольо Фичето" и ОУ "Елин Пелин".

Ремонтните дейности включват подобряване на енергийните характеристики на сградите - подмяна на дограма, монтиране на топлоизолация, външни и вътрешни ремонтни работи, реконструкция на сградни инсталации електро, ВиК и изграждане на достъпна архитектурна среда за хора с увреждания.

Строително-ремонтните дейности стартират още през пролетта, като идеята е основната част от тях да бъде извършена през лятото, когато е ваканционния период за училищата. Така учебните заведения по проекта ще бъдат напълно готови да посрещнат своите ученици за новата учебна година през септември.