DSC_9469

DSC_9469

Михалевски: ГЕРБ е отговорен за фондовете на ЕС

ГЕРБ. Това заяви бургаският депутат от "Коалиция за България" инж. Димчо Михалевски – председател на Парламентарната комисия по регионална политика, член на Комисията по еврофондовете и зам.-председател на Парламентарната група на БСП. Повод за изявлението му бяха внушенията на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев в Бургас, който за пореден път лансира опорната точка за нулева година по отношение на усвояването на евросредствата, лансирана периодично от опозицията.

Михалевски подчерта, че проблемите в подготовката на новия планов период са били много, наваксани са , но има какво още да се желае

"Този ясно насочен камък, хвърлен от члена на ГЕРБ срещу БСП, има много непосредствени и елементарни цели", категоричен бе инж. Михалевски.

Той призова Ковачев, като евродепутат, да не заема странната поза на "страничен наблюдател", защото задачата с допринасяне на най-големи ползи за България от европейската финансова солидарност е национален приоритет, а не тесте карти за надцакване на противника.

"Истинската, отговорна, мъжка игра, е да си честен пред хората, да имаш професионализма да очертаеш целия процес и възможните проблеми. Защото нито ефективно, нито ефикасно ще постигнем целите си , ако максимално широк кръг от хора и организации не станат съпричастни към процеса", категоричен е червеният депутат.

По думите на Михалевски елементарното прехвърляне на отговорност от страна ГЕРБ е несъстоятелно. "Европейските средства не са нито на БСП, нито на ГЕРБ", каза още Михалевски, напомняйки, че през 2007 г. Европейската комисия е одобрила 27 национални референтни рамки на страните и около 470 оперативни програми за целия ЕС. Тогава страната ни се е представила повече от добре, тъй като в средата на 2007г. Българската стратегическа референтна рамка е одобрена 11-та по ред, от общо 27 държави, а до края на същата година и съответните 7 оперативни програми. Още в края на 2006 г. на общините са осигурени над 15 млн.лв. за проектиране и подготовка на апликационни форми.

Той напомни и данните на ЕК за предоставените и усвоени средства по фондове към средата на 2009 г., когато България е била на 14-то място от 27 страни.  

"В тази връзка не е ясно как точно можем да оценим "успеха" на ГЕРБ  в края на 2012 г., при  усвояване  от 34 %, да сме на  24-то място в ЕС. Още повече, че четири години трябваше ясно и с нарастващ темп да оползотворяваме средствата, а не да стигнем до рискът, констатиран през май 2013 г. от Илиана Цанова- служебен вицепремиер, че можем да загубим по 7-те опреативни програми 375 милиона евро и над 250 милиона евро по ПРСР", запита инж. Михалевски.

Председателят на регионалната комисия в парламента подчерта, че в края на 2013 г. загубите по 7-те оперативни програми са минимални и възлизат на 34 милиона евро, а по ПРСР няма загубено и едно евро. Той напомни, че при правителството на ГЕРБ по ПРСР и Рибарската програма за 2011 и 2012 г. са загубени 100 милиона евро. Освен това със страшна сила започва да "виси" и създаденият, спасително в края на 2011 г., Гаранционнен фонд за земеделците със 130 милиона евро, който е раздал гаранции до 7 %  и има огромен риск да връщаме средства в бюджета на ЕС.