Министър Ангелкова и Златко Димитров провериха чистотата на водата. Снимка Пресцентър Министерство на туризма

Министър Ангелкова и Златко Димитров провериха чистотата на водата. Снимка Пресцентър Министерство на туризма

Водата на плажа в Слънчев бряг при устието на река Хаджийска е чиста. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която провери на място чистотата на водата преди началото на сезона. Причината за инспекцията е, че в предходни сезони имаше редица сигнали от туристи и от концесионера за проблеми, свързани с неприятни миризми. В проверката участваха и кметът на община Несебър Николай Димитров, инж. Тонка Атанасова - директор на РИОСВ - Бургас и Златко Димитров - изпълнителен директор на "Слънчев бряг" АД.
Състоянието на устието е отлично, няма затлачвания и натрупани наноси, показа проверката. Министър Ангелкова посочи, че видимо има резултат от мерките по почистването на реката, а те ще продължат до края на месец май. По думите й след всички предприети действия от общината и държавата, не се очаква това лято да има проблеми по плажовете около устието на реката.

Според пробите на Регионална здравна инспекци от края на 2017 година, водата е с отлично качество за къпане. "И тази година плажът е със сертификат "Син флаг" за високо качество", допълни министърът. През юни ще бъдат взети и първите проби на водата за този сезон, след това проверки ще има в средата и края на лятото. 
"Всички заведения с одобрени схеми по ивицата имат изградена канализация", каза още министър Ангелкова. Тя обясни, че всички изисквания на закона са спазени, а през активния сезон ще се следят стриктно дали се спазва одобрената за разполагане площ на преместваемите обекти, а също така и дали са свързани към канализационната мрежа. Съвместните проверки с Министерството на околната среда и водите ще продължат през целия сезон.