DSC_6813

DSC_6813

Министър Младенов открива детска градина, прави първа копка в Бургас територията на Бургас – ОДЗ N 13 "Надежда". Тя е част от Общностен център за ранно детско развитие и родителска подкрепа. В деня на откриването беше даден старт на строителството на втори корпус на центъра, след изграждането на който 4000 бургаски деца ще могат да ползват неговите услуги. Днес прага на детското заведение прекрачиха 130 деца. От следващата учебна година там ще бъдат открити още 4 градински групи.DSC_6792-1

Общностен център "Надежда" е разположен в най-големия бургаски комплекс "Меден рудник".  Това, което го отличава от останалите детски градини, е, че в него ще се предлагат на едно място психологически, здравни и социални услуги, индивидуална и групова работа с деца от 0 до 3 г. и от 3 до 7 г., както и с техните родители и учители. Социалното заведение ще предлага още ранна интервенция за деца с увреждания, рехабилитация, психологически консултации, почасово гледане на деца. В центъра ще работят специалисти - психолози, социални работници, невролози, логопеди, рехабилитатори.  
Министър Тотю Младенов поздрави Община Бургас за добрата работа и отбеляза, че Бургас е един от първите с вече функциониращ общностен център сред 70-те града в страната, които изпълняват подобни проекти. 
На откриването присъстваха зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова, зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, областният управител на Бургас, депутати, общински съветници, жители на "Меден рудник". Водосвет за здраве на децата, техните родители и учители отслужи Сливенският митрополит Иоaникий. За доброто настроение на своите гости домакините бяха подготвили програма с  песни, танци и стихове.DSC_6848
Общностен център за ранно детско развитие и родителска подкрепа "Надежда" е реализиран в рамките на  Проект за социално включване на Министерството на труда и социалната политика. Общата му стойност е в размер на 3 470 000 лв. – от тях 865 000 лв. осигурени от Община Бургас, а останалите  - държавно финансиране. Целият срок за изпълнение на проектните дейности е две години. Освен строително-монтажни дейности, са заложени закупуване на обзавеждане и оборудване и предоставяне на социални услуги. 
Сградата на корпус "А" на общностен център "Надежда", която отвори врати днес, в Деня на Вяра, Надежда и Любов, разполага с три нива. На първото са обособени кухненски блок и складови помещения, второто разполага с две спални отделения и стаи за занимания, лекарски кабинет, зали за индивидуална и групова работа с деца и родители. На ниво три са обособени още две стаи за игра със спални към тях. Сградата разполага и с голяма тераса, подходяща за провеждане на занимания на открито. В двора на детската градина на площ от 285 кв.м. е обособена площадка, оборудвана с модерни съоръжения за игра и специална ударопоглъщаща настилка, отговаряща на всички съвременни стандарти за безопасност. Към градината има и изграден паркинг. Районът е озеленен с нова дървесна и тревиста растителност. 
Новопостроеният корпус "А" на общностния център е на обща стойност 1.7 милиона лева. В тази сума влиза както строителството, така и цялостно обзавеждане на центъра, а на по-късен етап е предвидено и закупуване на автобус, който ще осигури превоза на деца от по-отдалечени райони.
Със спестени 300 000 лв. от бюджета на обекта при проведените тръжни процедури и по настояване на кмета Димитър Николов в корпус "Б" е предвидено изграждане и на модерен басейн. Освен за плуване, той ще се използва и за рехабилитация на деца с двигателни увреждания.