Четири бургаски художнички получиха награди от Руси Куртлаков. Снимки Лина Главинова

Четири бургаски художнички получиха награди от Руси Куртлаков. Снимки Лина Главинова

Христина Славова получи награда "Млад автор" от галерия "Бургас". Бившата възпитаничка на бургаското средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и настояща студентка във факултета по изобразително изкуство на НХА - филиал Бургас, бе сред четирите художнички, които получиха награди лично от собственика на галерия "Бургас" - Руси Куртлаков. Първото място бе дадено на Анета Краева и Нели Новакова. Втората награда бе връчена на художничката Елисавета Ангелова. Повече от 15 години в галерия "Бургас" в навечерието на 8 март се открива изложба на жени – художнички от Бургас и региона.

"Това се утвърди, като една традиция. Смятам, че е полезно както за самите авторки, така и за галерията и бургазлии да видят тяхното творчество", сподели бизнесменът - меценат Руси Куртлаков. Собственикът на галерия "Бургас" благодари на всички участнички в празничната изложба и им пожела да са здрави, обичани и уважавани.

"Господин Куртлаков е човек с голямо сърце", не спести благодарността си Добрин Вътев - председател на Дружеството на бургаските художнички. След официалната част по награждаването, дошлите в "Бургас" имаха възможността да разгледат "Осмомартенската изложоба". В нея творби представят общо 33 авторки, от няколко поколения. Своите нови платна "Пегас", "Игра" и "Икар" показа Анета Краева. "Творбите са от новия ми цикъл, който ще представя на 1-и юли по повод 70-годишнината ми", сподели пред сайт "Черноморие" изявената авторка. Ценителите на изобразителното изкуство могат да видят "Тихият залив", "Море" на Анна Михайлова, "Лодки на река" и "Майка" на Ангелина Недин, "Залез" и "Пролетни цветя" на Цветанка Цветанова, иконата "Света София, Вяра, Надежда и Любов" на Джанета Русева, "Поморийски живописни мотиви" и "Идея в оранж" на миналогодишната носителка на първа награда на галерия "Бургас" - Нели Тодорова. И като на всеки женски празник дамите и авторките на "Осмомартенска изложба" получиха пролетни цветя -  ароматът на иглики и лалета, засилиха усещането за празника на жената.

Галерия