Mileva2

Mileva2

Модернизират отделението по съдебна медицина в Бургас

и представители на Висшия съдебен съвет се запознаха с проекта за изменения в наредба №23 за съдебно-медицинските, съдебно-психиатричните и съдебно-психологическите експертизи. Крайният срок за изготвянето на документа изтичаше през август, но специалистите приключиха с неговите редакции два месеца предсрочно. Министърът и магистратите одобриха предложенията и дадоха зелена светлина за приемането на обновените текстове. Решение за осъвременяването им бе взето в началото на юни след възникнали проблеми с изплащането на възнагражденията на съдебните медици. Стигна се дори до случаи във Варна, при които полицията не можеше да прибере труповете на загинали хора заради липсата на съдебен лекар.

С предложенията вече бяха запознати и експерти на МВР и Министерството на здравеопазването, които също изразиха одобрението си. Новата наредба разделя съдебните лекари на три нива – първо, състоящо се от хабилитирани лица и експерти с научна степен по съответната специалност в рамките на своята компетентност, второ, в което влизат дипломирани високоспециализирани вещи лица, с държавна диплома за специалност по съдебна медицина, съдебна психология или по съдебна психиатрия. Третото ниво обхваща съдебните лекари, назначени на работа в съдебно-медицински структури без специалност, както и специалисти в различни области на медицината, които могат да бъдат назначавани като вещи лица в рамките на комисийна експертиза.

След обнародването й в "Държавен вестник" здравното министерство, съгласувано с Министерството на правосъдието, ще трябва да определи националните консултанти в трите вида експертизи в тримесечен срок. Те от своя страна ще представят експертни съвети, с помощта на които ще се разработят правилници и програми за развитието на експертната дейност в съответната област.

Наредбата изготвя и четири нива на сложност на съдебно-медицинските експертизи, на чиято база в бъдеще ще се определят възнагражденията.

Предстои наредбата да бъде одобрена официално от заинтересуваните министерства, след което ще се публикува в "Държавен вестник".

Във връзка с подготвените промени в Наредба №23 д-р Милева се срещна и с изпълнителния директор на МБАЛ "Бургас" д-р Георги Матев. Народният представител от Бургас е дългогодишен съдебен лекар и е един от най-известните патоанатоми в страната. Двамата стигнаха до решение за обновяване и модернизация на апаратурата в отделението по съдебна медицина в болницата. Ще бъде изработен и нов план за разположението на отделните звена. Ще бъдат закупени микротом, нов микроскоп, нов набор от инструменти, с които отделението ще се превърне в еталон за останалите подобни звена в страната.