Монтираха в подлез асансьор за трудноподвижни хора Трудноподвижни хора, незрящи, пенсионери, бременни жени и майки с деца могат да ползват новия подемен асансьор.

Подлезът се намира на улица "Проф. Якимов", която е една от най-натоварените пътни артерии в града.

 

Новата придобивка представиха зам.-кметът на община Бургас Костадин Марков и ректорът на университет "Проф. д-р Асен Златаров" – проф. Петко Петков. Хора в неравностойно положение - студенти от университета и членове на сдружение "Достоен живот за хората с увреждания", първи използваха асансьора.

Костадин Марков призова гражданите да пазят новата придобивка и припомни, че само за миналата година за ремонт и възстановяване на повредено общинско имущество са изхарчени 1 млн. лева.

Подемникът има кабини от двете страни на подлеза, достатъчно широки и удобни, за да превозят човек на инвалидна количка и придружител. Всяка кабина разполага с табло, на което има 3 бутона, предназначени за низходящо и възходящо движение, както и алармен бутон.

Стойността на проекта е 69 978 лв. Средствата са отпуснати по капиталовата програма на Община Бургас за 2010 г. Машината е шведско производство и отговаря на всички европейски стандарти за качество и безопасност. Системата за управление на всяка кабина е на принцип "задръж, за да се движи". Ако ползвателят иска да се изкачи до повърхността или да слезе в подлеза, е нужно да задържи съответния бутон натиснат до достигане на крайната точка.

Ограничението на теглото за превоз е 400 кг., а скоростта при изкачване и слизане е 0,15 м/сек. В случай на спиране на електричеството, асансьорът разполага с акумулатор, който гарантира стигане до крайната точка.

За опазване на съоръжението е предвидено закупуването на специални камери, които ще бъдат разположени в двата края на подлеза. Те са осигурени от община Бургас, а наблюденито ще се извършва от портала на Университета.