DSC_9902

DSC_9902

Морско приключение

Ех, да беше ми се случила преди десетина години. Нямаше да живея изпълнена със завист към притежателите на какъвто и да е плавателен съд. Нямаше да съжалявам, че къщата ми не е на брега на Босфора. Нямаше да ми е мъчно, че жените не ги вземат за моряци.

Та тази морска буря се разрази край DSC_9894Созопол. Отначало беше хубаво. Задуха приятен вятър. Разхлади ни. Вълните станаха малко по-големи. Капитанът се усмихваше уверено. И гордо ми заяви: "Старото корито няма грешка, да знаеш!". Бях решила да направя красиви снимки на остров "Свети Иван". Но щом небето на запад посивя, засвятка и се чуха гръмотевици, реших, че е по-разумно да се откажа. "Ако искаш да излизаме вече,а? Ще дойдем друг път", успях да надвикам двигателя. "Няма страшно! Всичко е под контрол. Нали не ти е станало лошо. Браво! Мъжко момиче си ти!". Вълните вече заливаха борда и като че ли с всяка следваща ставаха по-големи. Разбрах, че този ден няма да снимам повече. Набързо опаковах техниката и я прибрах на сухо. Капитанът вече бе насочил лодката по обратния път. Който обаче ми се видя много, ама много дълъг. И ако в началото на пътешествието оглеждах с любопитство всеки детайл от плавателния съд, гледах да не изпусна нито една подробност от начина, по който старият морски вълк запалва двигателя, как маневрира и си казвах: "Не е сложно. Мога да се науча!". Сега вече бях сигурна, че умението да управляваш лодка, особено в лошо време, не се учи ей така. И че тази работа изобщо, ама изобщо не е за мен. Излязохме на брега мокри и измръзнали, малко поизплашени и уморени,  но-невредими. Помислих си, че сигурно е вярно, че много притежатели на яхти са наистина супер щастливи щом се сдобият с тях. Но са още по-щастливи, когато продадат морското возило. Това, безспорно важи за онези, които са били просто самонадеяни, а не за тези като нашия чудесен капитан!DSC_9896

Пак ще пътешествам по море, но се заричам и през ум да не ми минава аз да управлявам лодката.

А иначе възможности да се насладите на морски приключения има много. На всеки рибарски кей лесно ще намерите лодка за разходка, която да наемете. Добре е все пак да сте сигурни, че човекът, с когото ще пътувате да е наистина опитен и познава района, където ще се движите. Цените на  услугата варират – в зависимост от големината и комфорта на плавателния съд. Трябва все пак да сте наясно, че ако вестибуларният ви апарат не понася изпитания, е по-добре изобщо да не влизате в морето. Не го правете и ако не сте в кондиция – чувствате се неразположен или нещо ви притеснява. Люшкането във водата може да ви подейства наистина много зле. Ако водите със себе си малки деца, те трябва задължително да са със специални спасителни жилетки. Дори и тогава е нужно да сте много внимателни и да не изпускате малчуганите от очи. Във всички случаи е важно да сте добре подготвени. Трябва да имате със себе си подходящи дрехи – и за топло и за студено. По правило колкото и голяма да е жегата, в морето си е хладно. Дори и в най-горещите дни. Така че якето, което сте прибрали в гардероба до есента, може да се окаже най-подходящата дреха, докато сте насред морето. Избягвайте обилното хранене преди морската разходка. Но носете със себе си някаква лека храна. Дори и да сте планирали кратък излет. Не забравяйте да си вземете и достатъчно вода. И, разбира се -  шапка, бански, слънчеви очила, хавлия. Излишно е да казвам, че алкохолът не е препоръчителен. Това изключва носенето на малка бутилчица с ром, който може да ви сгрее, ако се наложи, ще ви каже всеки истински моряк. Имайте предвид, че на повечето малки лодки няма тоалетна. Това неудобство може да се окаже много притеснително, особено за дамите. Така че, ако сте в изискана компания и сте решили да прекарате дълго време сред вълните, направете така, че да пътувате с  комфортен плавателен съд, оборудван подобаващо.DSC_9891

Лодка най-лесно можете да наемете на пристанищните кейове на което и да е от морските градчета. Безброй оферти ще намерите и в интернет и там можете да си направите предварителна заявка. Цените започват от 15 лева на ден  – за малка лодчица без двигател, която да управлявате сам. 150 лева на ден ще ви струва удоволствието да управлявате малка моторна яхта с каюта. За да я наемете обаче трябва да притежавате документ за правоспособност или така нареченото "капитанско право".  Ако нямате такъв, ще бъде нужно да платите и за придружител, което пък е гаранция, че ще можете да се забавлявате на спокойствие сред вълните, без да е нужно непрекъснато да мислите за техниката, да следите прогнозата за времето, да оглеждате небето за облаци,  да наблюдавате силата на вятъра, на вълните и така нататък.

Ако искате да се возите на голяма луксозна яхта, ще е нужно да приготвите сумата от поне 270 евро за 4 часа и то през слабия сезон. Това не включва стойността на горивото, пристанищните такси /ако има такива/ и присъствието на капитан.

По-вълнуващо обаче е да си изберете плавателен съд за разходка на място – в пристанището. Да го огледате, харесате и разбира се – да се спазарите с капитана, което също може да е забавна част от преживяването. За доброто прекарване все пак е важно да харесате и капитана. Както и да разбирате това пояснение.

И последно – ако случайно някога ви мине през ума да си купите лодка – много се замислете. Може да се окаже, че с парите, които ще дадете за нея, ще направите повече морски разходки като обикновен пасажер, отколкото като капитан.