DSC_8239

DSC_8239

"Мостовик" готов да инвестира 50 млн. евро за океанариум в Бургас

инвестиционно намерение.

На сесията през яунари т.г. съветниците гласуваха "за" отдаването на концесия на терена в парк "Езеро", където е предвидено да бъде изграден океанариума. Концесията е за срок от 35 години за площ от 117 дка. DSC_8227

Гаранцията за участие в концесията е в размер на 200 000 лева, а еднократното плащане е 660 000 лева. Тези средства ще бъдат използвани от общината за изграждане на нова конна база, която ще трябва да бъде преместена на друго място, след старта на проекта.
Съгласно размера на концесията, "Мостовик" е длъжен да направи инвестиция в размер на 109 194 942 лева, от които 8% непредвидени разходи. А срокът за изграждането на обектите - делфинариум, океанариум, аквапарк да бъде 5 години, а този за цялостното изграждане на обекта на концесията - 7 години.
"За първи път участваме в обществена поръчка в България и не знаем дали сме се справили с документите. Ако всичко е наред и бъдем одобрени, изпълнението на проекта трябва да започне след края на туристическия сезон, през октомври", каза пред журналисти Юрий Грачов - заместник-директор на "Мостовик" (на снимката горе) след публичното отваряне на офертата им, която се оказа и единствена. За проекта си в Бургас "Мостовик" ще разчита на лични средства и на заем от банка.
Фирмата е избрала Бургас, заради добрия климат и туристопокота. Те сами са предложили на общината да инвестират в един такъв мащабен проект. "Направили сме консултации и ще използваме материали, които няма да навредят на околната среда", обясни Грачов. Теренът, върху който ще се строи комплекса попада в "Натура 2000". По проект, освен океанариум и делфинариум, ще има и аквапарк, както и ресторант за туристите.
"Мостовик" има обекти в Русия, в Белорус, Казахстан, Сърбия. Строи и олимпийски обекти в Сочи, Русия, която ще бъде домакин на следващата зимна олимпиада през 2014 г.
Отварянето на офертите стана днес от членовете на комисия в състав: общинските съветници Димчо Грудев, Георги Дражев, Николай Иванов, Константин Бачийски и Бенчо Бенчев, както и представителите на общинска администрация – Веселина Илиева - главен архитект, Ташо Желев - директор "Общинска собственост", Златина Георгиева - директор "Правно-нормативно обслужване", Ивелина Стратева - директор "Икономика и стопански дейности", Маринета Николова - началник отдел "Екология" в община Бургас.
Текст Десислава Георгиева
Снимки Лина Главинова