Музеят в Царево с първа изложба в Бургас преди насилственото им изселване през 1913 г. Фотосите са дело на група бургаски фоторепортери, които преди година заедно с кмета Петко Арнаудов и екипа на музея в Царево посетиха родните места на много тракийски фамилии.

Това е първата изява на музея в Царево извън територията на общината и е специален подарък за празника на бургазлии - 6 декември - Никулден. Изложбата ще бъде представена и в други общини. Интерес към нея вече са проявили от Варна и Русе.

Експозицията откри директорът на Регионален бургаски музей Цоня Дражева в присъствието на домакина на събитието кмета на Бургас Димитър Николов и кмета на Царево Петко Арнаудов. Сред гостите бяха известни личности на Бургас, приятели на Община Царево, дошли бяха и много потомци на тракийски бежанци.

"Сигурно си задавате въпроса защо музеят в Царево стартира с фотоизложбата "Пътуване към корените". Това е защото голяма част от жителите на Община Царево са свързани с Одринска Тракия и всеки от тях би искал да знае как изглеждат някогашните български села, какви следи са останали от предците им, прокудени от родните им места. Нека си спомним драматизма на тази част от историята и да осмислим настоящето си", каза пред гостите кметът на Царево.

Той припомни, че благодарение на съвместната работа между Община Царево и Регионален музей Бургас е реализиран проектът "Нестинароството - българската магия с огъня" , вписан през 2008 г. в националната листа на "Живите човешки съкровища на България". Година по-късно нестинарството вече е признато от ЮНЕСКО за световен културен феномен и вписано в световната листа за нематериалното културно наследство.

"Това е доказателство, че една сравнително малка по население община има потенциал за културен и исторически туризъм. Това ни задължава да изградим съвременен музей , който да съхрани богатото културно историческо наследство на района и да стане притегателен център за гостите и туристите", изтъкна кметът.

Възхитен от фотоизложбата остана кметът Димитър Николов, който по-късно написа впечатленията си в специална книга, поднесена му от директора на музея в Царево Ягода Арнаудова. Пред гостите на вечерта той каза: "Искам да благодаря на кмета на общината и на музея в Царево за този приятелски жест да представят изложбата в чест на нашия празник. Дано това стане традиция и да имаме възможност и ние от общината да върнем жеста. Това е добър пример за партньорство между общините".

Бургаският кмет разказа, че неговите предци са от с. Пенека. Кюмюркьой, наричано преди Пенека, е било най-голямото село във Визенска околия. Тук са запазени сградите на българското училище и на няколко църкви на повече от 100 години. В селото са живели над 270 български семейства.

Димитър Николов обеща Община Бургас да задели средства за едно по-задълбочено проучване на корените на тракийските бежанци. "Тези тракийци са понесли много тежки мигове и мъки по време на насилственото им изселване и каквото и да направим ние в знак на благодарност и почит, никога няма да е достатъчно", сподели той.