Музеят в Несебър вече с "Мобилен екскурзовод" Чрез нея те се запознават с хилядолетната история на Несебър и неговите многобройните паметници, представени в различните зали. Благодарение на уникалната система, притежавана единствено от Археологическия музей в Несебър, всички туристи  ще получат качествено обслужване и то на световно ниво. "Само допреди няколко дни завършихме записите на 5 езика - български, руски, английски, немски и френски, така че индивидуалният посетител може избере езика, на който да научи повече за нашия музей, за древната история на Несебър, за паметниците, които са показани", сподели развълнувано директорката на музея Петя Кияшкина. Тя не пропусна са изрази своята благодарност към община Несебър, която "винаги е подкрепяла нашите идеи и инициативи и по този начин те стават реалност".

"Нашият музей е първият модерен музей в България. Първият музей, който има системата "Гайд порт" и мисля, че това е съвсем нормално, предвид голямата посещаемост на нашия град и неговата древна история. Предполагам ще оцените  усилията ни да предаваме древната история чрез модерните информационни форми", бяха част от думите на Ели Кирилова, зам.-кмет по култура, образование и международно сътрудничество.

"Системата „Гайд порт" ("Мобилен екскурзовод") е автоматична и създава усещане на всеки посетител, че експозицията е създадена специално за него. В момента, в който посетителите тръгнат из експозициите, системата сама разбира къде са те и  възпроизвежда обща информация, която музейните работници са подготвили за съответното място. Системата има възможност да работи в много категории - например може да се подготви информация за възрастни, за деца, да се оформи информация за специалисти или пък  информация от по-общ характер. "Гайд порт" може да бъде и помощник на екипа на музея, защото чрез него може да се разбере кой обект е по-интересен, къде туристите се задържат повече и с това да се допринесе за по-доброто управление на експозициите. Тя е предназначена предимно за индивидуални туристи, ползването й е на цена от 5 лв. С новия мобилен гайд ще се увеличат посетителите в музея и така ще се рекламира още по-добре Несебър- градът с история над 3200 години и единственият град в България под егидата на ЮНЕСКО.

С демонстрацията на уникалния "Гайд порт" днес Несебър отбеляза Международния ден на музеите.