Премиерата на българския Брилянтин е на 23-ти юни.

Премиерата на българския Брилянтин е на 23-ти юни.

Мюзикълът "Брилянтин" е един от акцентите в програмата на 13-тото издание на фестивала "Опера в Летния театър". На завладяваща музика, забавни приключения и отлична актьорска игра ще се насладят зрителите в Летния театър във Варна на 23 юни.

"Позитивно, леко и енергизиращо е цялото преживяване "Брилянтин", разказва диригентът Страцимир Павлов. Връщайки се към същия период у нас, той обяснява защо тогава музиката в България е звучала доста по-различно: „В хармоничния език на музиката съществува една последователност от акорди, която е била забранена, защото е напомняла на американската. А точно тази последователност от хармонии е матрицата, върху която е изградена музиката в "Брилянтин".

В ролите на Санди и Дани се превъплъщават солистите на Държавна опера Варна обаятелните Лилия Илиева и Велин Михайлов, които пресъздават в някаква степен и взаимоотношенията помежду си като артистичен и житейски тандем. Двамата, според режисьорката Сребрина Соколова, "отговарят по всички параграфи на изискванията Санди и Дани в "Брилянтин", които се разделят, събират и отново се разделят във вихъра на шеметни танци и музика, преди да си признаят, че: "Ти си този, когото желая".

Държавна опера Варна поставя за пръв път на професионална сцена в България мюзикъла "Брилянтин" (Grease), създаден от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд през 1971 г. Едноименният филм от 1978 г. прави мюзикъла още по-популярен и става най-касовият филм за годината. "Брилянтин" се оказва най-касовият мюзикъл в историята на киното и третият най-популярен филм след "Междузвездни войни" и "Челюсти". Първият български "Брилянтин" представлява симбиоза между театралната и филмовата версия с много нови песни, взети от филма.

Творбата отразява зараждането на рокендрола през 50-те години на миналия век в средите на т. нар. "грийзъри" (от англ. "grease" - грес, мазнина, брилянтин в случая), но самото понятие е синоним за контракултурата на емигрантите, които искат да заявят себе си в новия свят. Приглаждането на косата, характерно предимно за латиноамериканските емигранти, се превръща в запазена марка на непокорните и свободолюбиви млади „грийзъри“ и ясно се разпознава във визията на Елвис Пресли от ранните години.

Билети за "Брилянтин" са налични на касата на Държавна опера Варна, Eventim, Grabo, касите на Фестивалния комплекс и на Летния театър.

Галерия