DSC_7034

DSC_7034

На "Включи града" му тръгна по вода първия ден да се потопят в атмосферата на феста.

Уъркшопове, пърформанси, изложби, работилници, кино, музика, театър и още много забавления са включени в програмата на "Включи града". DSC_7070DSC_7077Тази година пърформансите са събрани на едно място, което дава възможност на зрителите с едно стъпване на територията на "Флора"-та да се докоснат до всичко. "Инструктиращ шлем" дава възможност на всеки да се откъсне за броени минути от действителността. Във всеки един от шлемовете има записана инструкция, която се изпълнява от сложилия го на главата си. Началото започва с десет секундно обратно броене, последвано от съвет за вдишване и издишване. Гласът, който всеки сложил шлема чува, му дава напътствия, какво да прави, как да движи ръцете и краката си. Така всеки един става участник в пърформанса, "вдъхвайки" живот на шлемовете.DSC_7033
Химикът Христо Колев участва във фестивала с "Инфрачервена мода". В рамка е "заключено" черно платно. Когато пред него се постави телефон с камера, на дисплея му се появява образа на Мона Лиза. Според това накъде се движи телефона, пред платното се приближава или отдалечава образа на Джокондата.
Бутонът на Мартин Пенев дава възможност за неочаквани "срещи" с картината на екрана. Натискайки го зрителят не знае, какво ще се появи пред него. Авторът използва кадри от популярни анимационни филми или сцени от компютърни игри.
Истинско забавление представлява и уникалната книга, поставена под светеща лампа. Зрителят може да изрече няколко думи или изречение и след това те се появяват върху белия лист, но пресъздадени по усмотрение на машината.DSC_7129
На "Флората" са събрани и арт инсталациите. Там ще бъде сцената и за рок концертите.
А стигналият до там, не може да пропусне да не влезе и в Графичната база на Дружеството на художниците в Бургас. Тя е обновена със средства по проекта "Завръщане в Бургас: минало, настояще, бъдеще", който се финансира по оперативна програма "Регионално развитие" и част от който е фестивала "Включи града". Една сума от средствата по проекта отидоха за ремонта на базата и за закупуване на нова литографска преса за нуждите на художниците.
Пропусналите някои от събитията на фестивала могат да наваксат с фестивалния вестник, който се списва от участниците в уъркошопа по журналистика, който се организира от Дружеството на журналистите и кореспондентите - Бургас в рамките на "Включи града" и се провежда за втора година.
Снимки Лина Главинова