DSC_0789

DSC_0789

Над 200 имигранти са потърсили подкрепа от центъра в Бургас

– координотор в Информационен център за имигранти – Бургас. Най-често задаваните въпроси от представителите на трети страни са свързани с пребиваването им в България.

"Длъжни сме да проявим респект и уважение, да работим за тези хора, които оставяйки роден дом, своето детство и гробовете на дедите си и са дошли да живеят сред нас", емоционално призова Ирина. Буланова. Тя сподели от името на екипа и увереността си и очакванията, че българското правителство ще улесни имигрантите в желанието им да се установят да живеят в страната.

Най-желаната услуга за последните пет месеца е обучението по български език, фонетично ниво, беше съобщено на брифинга на ИЦИ - Бургас. В рамките на проекта на МОМ "Мрежа от информационни центрове за имигранти в България", който се осъществява с финансовата подкрепа на ЕС, чрез Европейски фонд за интеграция на граждани на трети страни бяха проведени осем мултикултурни събития. Тяхната цел е подпомагане интеграцията на гражданите на трети страни, чрез представянето им пред българското общество и запознаването им с нашият бит и култура. Това сподели пред журналистите Виолета Стоева, координатор в ИЦИ – Бургас. Тя покани представителите на медиите, а чрез тях и всички граждани на Бургас на заключителния празничен концерт с участието на имигранти, който ще се проведе на 17 юни.

В своята работа по последния проект на МОМ центърът за интеграция на имигранти в Бургас е партнирал с 9 държавни и общински институции, 9 имигрантски общности, 6 неправителствени организации. Над 20 доброволци са подпомагали екипа на центъра в неговата дейност през последните 5 месеца.

По време на заключителната пресконференция на ИЦИ – Бургас журналистите имаха възможност да чуят и да интервюират някои от най-интересните представители на имигранската общност в региона. Сред тях бяха лингвистът Татяна Кабанова, която само за два месеца проговори трудния български език, журналистът Руслан Кравцов, който активно представя България пред руски печатни и електронни медии, психотерепевтът и основоположник на руската школа по гещалт-терапия Борис Новодержкин, който търси възможности да работи и в България, тъй като според него в момента пазарната ниша свързана с неговата специалност е заета от самозвани лечители и шарлатани. Пред представителите на медиите ръководителят на руския форклорен ансамбъл „Самоцветики” Елена Шемаева - лауреат на международни конкурси сподели, че по неофициални данни само в Бургас и региона живеят над 80 руски деца със своите семейства, деца които трябва да бъдат обгрижвани и да станат равноправни граждани на страната.