Над 3 000 на крака заради Гого Появата на Гого бе изненадата подговена от община Бургас за зрителите на тазгодишното издание на националния конкурс за българска забавна песен "Бургас и морето". 28-то издание на най-стария песенен фестивал у нас мина без конкурс. В Летния театър прозвучаха 16 песни, печелили първа награда на журито и наградата на публиката от 1973-та година до 2009-та година.

Началото на продължилия повече от два часа музикален маратон сложиха "5-те сезона" с песента "Танц с вечерния дъжд", която донесе на автора й Стефан Диомов трета награда на конкурса миналата година. След тях театъра бе огласен от изпълненията на Нора и Владимир Ампов - Графа, Боян Михайлов и Маргарита Хранова, които изпълниха песни, отличени от журито през годините.

Мустафа Чаушев върна меломаните в далечната 1973 година, когато изпятата от него песен "Зимно море" носи на авторита й Тончо Русев и Петър Караангов първа награда на журито. Мелодичното звучене бе продължено и от Галя Ичеренска. За по-младите бе изненада, че тя вече е стъпвала на този фестивал още през 1974 година, когато изпълнява "Вятър звездите люлее" и така носи първата награда на авторите - Иван Пантелеев и Пейо Пантелеев. Подборът на 16-те песни, които звучаха по време на гала-вечерта показа как се е развивала българската популярна музика през годините. Жури и публика са оставали в плен на по-баладичните и носталгично заредени песни в първите години на фестивала - като "Момчето, което говори с морето" на Константин Ташев и Недялко Йорданов, изпята от Панайот Панайотов и "Сбогом мое море!" на Чавдар Селвелиев и Валери Петров, представена от Мариана Попова. В далечната 1981 година на конкурса песента е звучала в изпълнение на Катя Филипова.

Скокът във времето, след възстановяването на конкурса през 1996 година направи Пламен Ставрев с шлагера "Хълмът с лудата трева" по музика на Стефан Диомов и стихове на Богдана Карадочева, която е избрана от публиката през 2002 година за най-добрата песен. Година по-късно първа награда на журито печели "Ах, как можах да те пусна" на Стефан Димитров и Пейо Пантелеев в изпълнение на Ваня Костова. Публиката в Летния театър си припомни и "Песен за стария моряк" на Зорница Попова и Йордан Янков, спечелила първа награда на журито през 1987 година, представена сега от Тодор Георгиев. 22-годишният Дани Огнянов се качи на сцената, за да изпее "Искам с теб", песен по музика и текст на майка му - Валя Костадинова, която й носи и наградата на публиката през 2004 година. Година по-рано зрителите единодушно избират своя фаворит - "Там край бавната река" на Росен Сеновски, изпята по завладяващ начин от Тони Димитрова.

Музикалната разходка през годините включи и "Не знаеш", изпята от Стефан Лалчев, "Пиратски кораб" - дует "Ритон", "Сънувай ме" - авторска песен на Дани Милев, "Магьосници" в изпълнение на Роберта, "Пътища обратни" представена от Орлин Горанов и завърши с "Това море и този бряг" - Георги Дюлгеров и Стефан Илчев.

На финала прозвучаха акордите от "Имало в Бургас" и публиката настръхна, защото шлагерът донесе първа награда през 1996 година на Ева и Гого. На сцената се появиха четиримата от "Фамилия Тоника" - Ева, Милица, Ралица и Драго. Публиката настръхна, когато Гого излезе. Над 3 000 души станаха на крака да аплодират изпълнителя, който се бори с тежката болест. Сълзите напираха в очите на Ева и Милица. Усмивка озари лицето на Гого, посрещнат от толкова много любов, изпратена му от публиката. И той пя, както винаги го е правил. И сбъдна мечтата си - да излезе отново на сцената.

Песните прозвучаха в новите си аранжименти направени от Александър Бръзицов и Румен Бояджиев-син, избрани за това от Даниела Кузманова - музикален консултант на фестивала тази година. Тя бе изсвирени от Младежката филхармония с диригент Левон Манукян и от група "Горещ пясък". На сцената пя и вокална група "Би Ем", а водещи това лято бяха Камелия Воче и Иван Лечев.

Малко преди полунощ "Навън е ден" огласи Летния театър, преди зарята да изригне в нощното небе. За жалост тя остана само като звуков ефект, тъй като покрива не бе вдигнат и зрителите не можаха да видят пъстроцветните фойерверки.