Над 7000 щъркела прелетяха над Бургас

Организатор на бригадата е Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).

 

В следващите няколко дни над града се очаква да преминат още повече от тези познати на всички ни птици. В минали години най-голяма е била числеността на прелитащите на юг щъркели точно в края на август и малко по-късно към 10 септември. Виещите се ята от хиляди щъркели могат да бъдат наблюдавани от гражданите и гостите на Бургас дори и с просто око. Точната цифра на пътуващите към по-топлите страни бели щъркели ще бъде определена от участниците в бригадата, които въоръжени с оптична техника следят есенната миграция на птиците по прелетната магистрала Виа Понтика.

Бургаските езера са предпочитано от щъркелите място за почивка и хранене по време на дългия им от хиляди километри прелетен път. Затова точно тук всяка година се събират над 200 000 бели щъркела. Опазването на езерата на града е от голямо значение за тези и много други видове птици.

Освен огромните ята от бели щъркели младите орнитолози са наблюдавали и много грабливи птици.  Над Бургас са преминали екземпляри от редките за страната ни орел рибар, осояд и белоопашат мишелов. Всички те са защитени от нашето екологично законодателство. В следващите дни се окачва да се увеличи и броят на минаващите по прелетния път  грабливи птици.

Дейностите, изпълнявани по време на природозащитната бригада са залегнали в плановете за управление на поддържан резерват "Атанасовско езеро" и защитена местност "Пода". Тази година събитието се организира в рамките на проект "Живот за Бургаските езера", към програма LIFE+ на Европейския съюз, изпълняван от БДЗП. Бригадата е възможна и благодарение на подкрепата на Централна лаборатория по обща екология към Българската академия на науките, "М – Черноморски солници" АД и Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас.