Слънцето постепенно ще отстъпи място на облаците. Снимка Архив

Слънцето постепенно ще отстъпи място на облаците. Снимка Архив

Зимата отново ще напомни за себе си. Рязка промяна на времето и спад на температурите с 10 градуса се очакват този уикенд.

Днес облачността ще бъде значителна. Около и след обяд, главно в Северна България и планинските райони ще започнат превалявания от дъжд. Вечерта ще се усилят и ще обхванат по-голямата част от страната.

Преди обяд вятърът от северозапад ще отслабне и до края на деня в повечето райони ще се ориентира от североизток. Максималните температури ще бъдат предимно между 12 и 17 градуса, в София около 13 градуса,  съобщи за агенция "Фокус" дежурният синоптик Христо Христов от НИМХ.

Над Черноморието облачността ще се увеличава. Вечерта от север ще започнат превалявания от дъжд. Преди обяд вятърът ще е умерен до силен от север-североизток; след обяд ще отслабва и ще се ориентира от изток. Максималние температури ще бъдат между 12 и 14 градуса. Температурата на морската вода ще бъде 9-10 градуса, а вълнението на морето – 2-3 бала.

Над планините ще бъде предимно облачно и главно в следобедните часове ще има превалявания от дъжд, над 2000 метра – от сняг, на по-ниска височина в Западна Стара планина, където валежите ще са по-значителни. Сутринта северозападният вятър ще отслабне, през деня ще се ориентира от юг-югозапад и ще бъде слаб до умерен. Максималната температура на 1200 метра ще е около 9 градуса, на 2000 метра – около 2 градуса.