Надежда Косева: Без пари как да упражняваме професията си

за премиерата на филма си "Втори дубъл", който се завъртя снощи в рамките на 9-то издание на международния "София филм фест на брега". Кинофестивалът се провежда от 10 до 18 март в Кукления театър на Бургас. Той се организира се от "Арт фест", сдружение "На брега", с финансовата подкрепа на община Бургас и медийното партньорство на Chernomorie-bg.

 

"Много се промени сценария на "Втори дубъл" от началото до края", сподели Надежда Косева. Във филма играе колежката й Светлана Цоцоркова, която е родена в Бургас. Двете са създали своя продуцентска фирма "Фронт филм". Във филма обаче режисьорката Цоцоркова се снима. "Светла не е суетна, не се занимава с това как изглежда, а се посвещава на героинята си", обясни Косева. От своя страна Цоцоркова допълни, че й е било приятно да дава съвети, да измисля някои неща, да бъде съавтор.

"Много е важно да сме съмишленици, за да оцелеем. В момента ситуацията в киното е малко като на война", категорични са двете режисьорки.

"Лошото е, че у нас законите не е спазват. С една поправка се наруши Закона за филмовата индустрия. Натрупани са много задължения спрямо продуцентите. Тези момичета имат одобрен сценарий, но няма пари, с които да го направят", допълни проф. Георги Дюлгеров - художествен директор на "София филм фест на брега". Той не скри тревогата си, че при така създалата се ситуация може догодина филмов фестивал в Бургас да няма. Причината е липсата на кина. Единственото кино "Тракия" смени машините, с които работеше и те се оказаха несъвместими с лентовите носители на филмите, които са включени в програмата на феста. В последната минута трябваше да се вземе решение и за преместването на фестивала в Кукления театър.

За изграждането на общинско кино трябват 276 000 лева. Общината обаче не може да задели такава сума. Затова на откриването на 9-то издание на феста Дюлгеров сложи началото на инциатива за ктиторство - всеки може да закупи стол на стойност 250 лева в бъдещото кино. Така ще се подпомогне събирането на средства за него.

Фестивалът тази вечер продължава с прожекциите на "Ако искам да свиря, аз свиря" (Румъния), режисьор Флоран Шербан от 18.00 часа и "Щастие мое" (Украйна), режисьор Сергей Лозница от 20.00 часа.

Временната класация на публиката е:

1. "Обет" (Сърбия), режисьор Сърджан Каранович - 5.45

2. "Поезия" (Корея), режисьор Ли Чанг Донг - 5.32

3. "Подслон" (България), режисьор Драгомир Шолев - 5.29