Konkurs_Ezero

Konkurs_Ezero

Наградиха най-красивите фотоси на Атанасовско езеро Атанасовско езеро", организиран от Българско дружество за защита на птиците по проект "Солта на живота". Всички автори на снимките, участвали във фотоконкурса, са членове на Бургаската Фотографска Общност и през октомври преживяха един солен ден в многоликото Атанасовско езеро.

От срещата им с лагуната, предлагаща контрастни и различни гледки – плитки водоеми, разделени от диги и земни валове, бели купчини със сол, басейни с луга и множество птичи ята, фотографите избраха 50 снимки, от който в надпреварата бяха отличени 22. Тричленното жури от еколози и фотографи реши, че: "В тези снимки  фотографите са успели да усетят характера на плитката лагуна и с помощта на обективите си да запечатат най-отличителните й черти".

Най-умело с предизвикателството Атанасовско езеро във фотоконкурса са се справили двама майстори на фотокамерата и те заемат почетното първо място. Това са Георги Драгиев, успял да съхрани уникална картина в южната част на Атанасовско езеро, когато небе и вода се сливат в едно и Александр Стоянов с нежните си и детайлни снимки на характерни елементи от лагуната.

На второ място журито класира черно-бялата фотография на Етелка Пирева – купчина сол от северната част на езерото.

Част от снимките, участвали във фотоконкурса "Един солен ден в Атанасовско езеро" ще красят страниците на календара за 2015 г. на Българска Фондация Биоразнообразие, който традиционно е посветен на един вид животно или растение, но по изключение през следващата година календарът ще показва и разказва за едно от най-красивите езера на България, намиращо се не високо в планината, а в сърцето на най-добрия град за живеене -  Бургас.