mt

mt

Наградиха участниците в конкурс за Странджа

от природни материали, пяха автентични странджански песни, рецитираха стихове. Първи публиката в очароваха малките рецитатори, изпълнили с много чувство няколко поеми за Странджа, някои от които авторски. Децата продължиха с презентация за впечатленията си от Странджа и най-вече нейното крайбрежие, което имаха възможност да посетят през месец октомври по време на учебните пътувания за всички ученици от 1 до 8 клас на училището в Малко Търново.

Конкурсът и учебните пътувания бяха организирани от Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) в партньорство с дирекцията на природен парк "Странджа" в рамките на проекта "Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина", осъществяван с финансовата подкрепа на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Оригинални приветствия към децата отправиха кмета на града, г-н Илиян Янчев, директора на парка инж. Стефан Златаров и норвежкият експерт Бьорн Арне Нес, който успя да впечатли децата не само с ниските температури в Норвегия, но и с това, че живее близо до Северния полюс и …Дядо Коледа.

Всяко дете, участвало в конкурса, получи от организаторите от БФБ еко-торбичка от плат с оригинални послания за Странджа, тефтерче и еко-химикал, а най-добрите бяха отличени с енциклопедии, книжки, шапки, моливници. Всички в залата получиха заночки за Странджа.

Празникът завърши с оригинална почерпка – ръчно изработени шоколадови бонбони с пълнеж от орехи и апетитни кексечета, приготвени специално за децата от жените от сдружение "Златното руно" – село Звездец и дирекцията на природния парк.

На финала организаторите от БФБ напомниха на децата, че е не е достатъчно само да обичаш природата и да й се любуваш, по-важно е какво можеш да направиш за нейното опазване, за да я има и като пораснат, и за да ни прави винаги щастливи. Децата от своя страна помолиха организаторите да не ги забравят и догодина отново да участват в такива конкурси и най-вече учебни пътувания – пожелаха си много нови срещи с българската природа.