biju

biju

Накити на българката в изложба в Двореца в Балчик

занаяти посвещават посетителите на Двореца  в Балчик в традициите. Тя се открива днес, 9-и юни в най-артистичното място по нашето Черноморие - лятната резиденция на кралица Мария. ДКИ КЦ "Двореца"- Балчик, Етнографска къща Балчик и група художници-приложници, майстори на български художествени занаяти от Варна и региона събират под култовия покрив на лятната резиденция на кралица Мария традиция и модерен прочит на темата за накита.

В колекцията се включват с авторски работи Фамилия Фотеви - художествена обработка на кожа, уникати бижута и аксесоари, Diana Glass - Диана Раданова - авторски бижута от топено стъкло, Веси Фелт - Веселинка Кръстева - изделия от плъстена вълна, Irni Felt and Art - Силвия Стоянова – аксесоари и накити от вълна-плъсти, Хари Борисов - бижута, ювелирна колекция рог и седеф.

Две артистични посоки има в изложбата – едната част от нея представя старинни женски накити и носии от Добружанската етнографска област. Към нея има и реплики на ювелирното изкуство от епохата на Българското Възраждане. Етнографска къща Балчик" предоставя за изложбата автентични трепки, прочелници, пафти, колани и гривни – елементи от изящната украса, които и днес удивляват със своята красота и тънък усет за детайл. Украшенията на българката са изработвани от метал - злато, сребро, мед, бакър, стомана, с различни техники - коване, леене и филигран, и от естествени материали като вълна, лен, памук, дърво, кожа, скъпоценни и полускъпоценни минерали, смоли, мъниста, миди, раковини. Всички те са наситени с дълбоко символно съдържание. Сега старинните български носии и накити се превръщат в разказвачи на красиви истории за живота на българите от Възраждането.

В другата, авторската част от изложбата, посетителите ще открият разнообразни интерпретации на нашия фолклор, като темите от старината са претворени в накити със съвременен дизайн. Това са бижута от естествена кожа с филигранна декорация, накити от рог и от топено стъкло, шалове и аксесоари от естествена вълна – елементи от модния облик на съвременната българка,biju1 които се възприемат като белег за изтънчен стил и индивидуалност. Те са работа на варненски майстори на художествени занаяти, които събират в едно духа на отминалите епохи и новаторството на нашето съвремие. Творбите им носят посланието на древните занаяти, кодирано в естествените материали, ръчната изработка и вградената във всеки накит позитивна енергия. Изложбата затвърждава у посетителите убеждението, че и днес Добруджа и Северното Черноморие имат своите посветени на красотата творци, които надграждат с ярки артистични акценти прословутата хубост на българката. Силвия Стоянова IRNI FELT е студио за изкуство, родено от любовта на авторката Силвия Стоянова към вълната. Този невероятен пластичен материал е с почти неограничени възможности. Тя създава шалове, шапки, бижута, дрехи, аксесоари за дома. Наричат вълната "топлата глина" - само с вълна, сапун и две ръце могат да се направят толкова различни изделия. Вещи, които правят хората различни, неповторими и оригинални и едновременно с това са естествени и дълговечни при правилна поддръжка. FELT се нарича и процесът на създаване, и самите изделия, а българската дума за занаята е плъсти. Един дълго време пренебрегван материал днес отново е изключително актуален. Хората преоткриват уникалните й свойства - вълната е изолатор, тя пази от студ, но едновременно и от прегряване, дишаща материя е, а също и самопочистваща се. Плъстта е здрава, умението е в това да се направи ефирна. Веселинка Кръстева е майстор на художествени тъкани - изделия от плъстена вълна. "За хората, които търсят оригинални решения и мислят нестандартно, са моите произведения, сътворени с помощта на най-старата техника за създаване на тъкани - плъстенето /фелт, филц, войлок, кече/ - разказва Веселинка. - Използвам най-фина мериносова вълна в комбинация с естествена коприна - неповторимо съчетаване на два противоположни материала, при което се раждат впечатляващи творения с невероятно изразена повърхност.

Фамилия Фотеви са две поколения майстори на български художествени занаяти, които повече от 45 години история на съвместен труд и съхранени традиции. "Магията на кожените приключения завладява въображението и ни дарява красота, изящност, уникалност, стил – признава Диян Фотев. - Филигранната декорация и орнаментика в аксесоарите е фолклорната нишка,biju2 която свързва традициите със съвременното, модерното." Уникалният стил на ателието може да се нарече „кожен филигран", той е визитна картичка на авторите и извежда занаята до равнището на изкуство. Изящните колекции бижута и аксесоари на Фотеви са представяни на международни фестивали на художествени занаяти във Франкфурт, Хамбург, Улм, Флоренция, Сала, в галерии и арт-центрове. Многократни са участията им във Виена - европейска столица на културата. Експонати на фамилията са участвали в национални и международни изложби в Индия, Япония, Мексико,удостоени са с дипломи и награди.

Хари Борисов се представя в колекцията с авторски бижута от рог, седеф и естествени камъни. Основата на всички бижута е от рог, а инкрустацията е от два вида седеф - кралски и наутилиус. Използват се и камъни като тюркоаз, корал, аметист и естествени перли, изящно вградени в бижутата. Едно такова изделие представлява изящно бижу и ценно произведение на приложното изкуство, подходящо за подарък. Бижутата се представят в изискани галерии, в бутикови магазини и ежегодно по европейски изложения. 

Диана Раданова работи в трудната, но изящна област на арт стъклото. Основната техника, в която създава своите изтънчени накити, е фюзингът – топенето на стъкло при висока температура. Съавтор на приложничката в нейните творби е огънят, който винаги доразвива заложените от нея идеи в нови посоки. Лъчезарните накити от стъкло са разработени в различни комбинации от колиета, пръстени, обици, гривни, шноли, гребени. „Играта на светлината с цветовете на прозрачния материал ме предизвиква да опитвам всеки път различни варианти на накити – споделя Диана Раданова. – Новото, което ще покажа за пръв път на тази изложба освен фюзинга, са накити, създадени в техниката Lampwork - стъклото се разтапя под действието на насочен пламък и създава невероятни преливания на тонове в миниатюрен размер.