Намалиха такса смет в Царево се определя на 1,5 на хиляда върху данъчната оценка на имоти на физически и юридически лица за всички населени места. Досега таксите бяха 1,5 на хиляда за Царево и 2 на хиляда за всички останали населени места в общината.

 

За нежилищни имоти на граждани такса смет се намалява от 3 на 2 промила, а за нежилищни имоти на фирми от 5 на 4 промила. Такса битови отпадъци при деклариране, че ще се използва контейнер тип "Бобър" 1,1 куб.м, се променя от 2300 лева на 1 700 лева.

Данък "недвижими имоти" за всички жилищни и нежилищни имоти във всички населени места на общината запазва миналогодишните си размери. Данъкът върху недвижимите имоти и таксата за битови отпадъци за нежилищни имоти на фирмите ще се начисляват на база по-високата от двете стойности- данъчната оценка и отчетната стойност на активите. Така за някои от фирмите, декларирали през миналата година много ниски отчетни стойности, данъкът ще се вдигне.

Общинските съветници подкрепиха предложението да се стъпи на минималните ставки за определяне на размера на новия туристически данък, посочени от Закона за местни данъци и такси. Данъкът се определя за всяка нощувка според категорията звезди на средствата за подслон и местата за настаняване. За туристически обекти с 1 и 2 звезди той ще е 0,20 лева за нощувка, за хотели с 3 звезди - 0,30 лева, за хотели с 4 и 5 звезди – 0,50 лева. Някои от съветниците изразиха несъгласие със ЗМДТ по отношение на новия данък "туризъм" и изразиха опасения, че реално хотелиерите няма да имат 30 % запълняемост на базите си и много от тях ще предпочетат да ги прекатегоризират.