НАП глоби 200 безработни неподали декларация

Декларация образец 7 се въведе в началото на тази година. Трябва да я подават  всички лица, които сами внасят здравноосигурителните си вноски от 1 януари 2010 г. В масовия случай това са главно трайно безработни лица, които не получават обезщетения от бюрата по труда и не са осигурени здравно от държавата. Декларация образец 7 се подава в срок до края на месеца, следващ месеца, в който е възникнало обстоятелството за внасянето на здравноосигурителните вноски от лицата, които не са осигурени на друго основание. Декларацията може да се разпечата от сайта на НАП www.nap.bg , може също да се изпрати и по пощата с обратна разписка. Декларация образец 7 не се подава от лица, регистрирани като самоосигуряващи се. Такива са едноличните търговци, собствениците или съдружниците в търговски дружества, регистрираните като упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност, земеделските и тютюнопроизводителите. Не подават декларация образец 7 и жените в майчинство, пенсионерите и студентите, които не са навършили 26 години.

 

От НАП-Бургас напомнят, че лицата, които са били със сезонни ангажименти през лятото и в момента са без работа, трябва да подадат декларация обр.7. В противен случай те ще бъдат санкционирани с глоба между 500 и 1000 лева.

Същевременно от НАП-Бургас отчитат за първите осем месеца на годината близо два пъти и половина повече събрани вноски за здраве от трайно безработни (които не получават обезщетение от Бюрото  по труда) в сравнение със същия период на миналата година. За осемте месеца на годината по сметките на НАП-Бургас от лица, които внасят сами здравноосигурителните си вноски са преведени 6 милиона лева, докато през 2009 година трайно безработните са платили само 2,5 милиона лева.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус , както и да проверят периодите, за които им липсват здравни вноски на www.nap.bg . Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. В сайта на НАП може да се използва и електронен калкулатор, който автоматично изчислява дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях от 2000 г. досега.