НАП праща e-mail на самоосигуряващите се

"Тези действия са част от нашата национална информационна политика. Използваме различни комуникационни канали, така че нашите клиенти да са максимално информирани за промените в данъчно-осигурителното законодателство", коментира директорът на ТД на НАП-Бургас Румен Шарпов.

 

Промените от началото на тази година засягат над 350 000 български граждани, осигуряващи се за своя сметка. Писмата са до счетоводители, адвокати, консултанти, архитекти, занаятчии, земеделски производители и еднолични търговци. В мейлите има пълен комплект информационни материали и образци на декларации, които гражданите, осигуряващи се за своя сметка, трябва да подават  през 2010 година.

Една от важните промени е, че от 1 януари минималният осигурителен доход за самоосигуряващи се лица се повиши от 260 лева на 420 лева на месец, а за регистрираните земеделски и тютюнопроизводители от 130 лева. стана 240 лева. През 2009 г. земеделските и тютюнопроизводителите, които извършват само земеделска дейност, можеха да се осигуряват само на 65 лева. От 2010 г. тази възможност отпадна.

В писмата освен новите моменти в осигурителното законодателство, на самоосигуряващите се граждани се напомня какви видове декларации са задължени да подават в НАП. Те подават най-общо три вида осигурителни декларации – за регистрация или при започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на всяка трудова дейност, Декларация образец 1 и Декларация образец 6

Декларация образец 1 се подава всеки месец до 10 дни след плащането на осигурителните вноски. Декларация образец № 6 се подава веднъж годишно и съдържа данните за дължими осигурителни вноски и данъка върху доходите, който дължат самоосигуряващите се лица. Срокът за нейното подаване е 30 април. Третият вид декларация е за регистрация или при започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на всяка трудова дейност.

Повече информация за задълженията на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, може да видите на сайта на НАП – www.nap.bg или да получите на телефон 0700 18 700, на цената на един градски разговор.