НАП Варна ревизира търговци на бижута на Националната агенция за приходите-Варна. Инспекторите са проверявали начина на осчетоводяване на финансовите операции, издават ли се касови бележки при продажба, а така също са извършили пълна инвентаризация на проверените обекти, като са проверили теглото и маркировките на всички бижута.

В хода на извършените проверки инспекторите са съставили 5 акта за установяване на административно нарушение – неиздаване на касов бон, а при 4 от проверяваните лица проверките са преминали в ревизии. Ревизиите на лицата, търгуващи с благородни метали, са приключили с допълнително установени задължения от над 83 хиляди лева. След започване на проверките от НАП Варна, рязко се увеличава броя на представените за маркиране бижута в лабораторията на НАП Варна. Само за месец юли са маркирани 2.5 кг. златни бижута и над 91 кг. Сребърни.

340 кг. сребърни и 15 кг. златни накити са маркирани през 2010 година в лабораторията на НАП Варна. Близо 20 килограма златни бижута, конфискувани или отнети в полза на държавата, продаде на търгове териториалната дирекция в края на 2010 година, като в републиканския бюджет са постъпили над 624 хил. Лева.

Наблюдението и проверките на фирмите и лицата, изработващи и търгуващи с благородни метали, ще продължи и през 2011 година, като се увеличава броят на проверяваните обекти.

 

 

Днес+