DSC_1825

DSC_1825

Наш депутат в ЕП притеснен от ситуацията в Турция работи на Европейския парламент обсъди доклада за напредъка на Турция през 2013 г. В изказването си, българският евродепутат Маруся Любчева определи доклада като балансиран и отразяващ в реална светлина съществуващите проблеми, и разминаването в очакванията на ЕС към Турция.

Любчева изрази и притеснение от ситуацията в Турция. "В доклада се акцентира на все още нерешени въпроси между Турция и нейните съседи на Балканите, включително и по отношение на България. За съжаление, това продължава да се повтаря в резолюции на Парламента, но реален напредък липсва, въпреки уверенията на представителите на турския политически елит", заяви нашият евродепутат.

Маруся Любчева подчерта, че от редица изказвания на турски политици се създава впечатление за търсене на нови разделителни линии на Балканите между Турция и съседните страни. "Необмислените изказвания за възстановяване на отношения, които са съществували по времето на Османската империя, създават изключително сериозно напрежение в района и накърняват достойнството и суверенитета на независими държави на Балканите. Това не са единични и изолирани случаи, а политика, противоречаща на основните принципи на ЕС", допълни тя.

Българският евродепутат не пропусна да обърне внимание и на проблема с разрешителни режими за преминаване на транспортни средства през граничните контролно-пропусквателните пунктове. "В момента има напрежение на нашата граница, което също трябва да бъде взето под внимание, когато се водят преговорите за членство на Турция. Внесла съм изменения по доклада, с които насочвам към съществуващите проблеми и очаквам те да бъдат взети под внимание", заяви в заключение Маруся Любчева.

Пълният текст на Доклада за напредъка на Турция през 2013 г. може да свалите от тук