Поетът Радко Радков на аудиенция с Папа Йоан Павел II, разговарят на латински

Поетът Радко Радков на аудиенция с Папа Йоан Павел II, разговарят на латински

Традиционната Седмица на морето в Поморие ще бъде открита на 1-ви август 2021 г. с музикално-поетичния спектакъл "Наследникът на Шекспир" от 20:00 ч. в киносалона на народно читалище "Просвета 1888" при вход свободен. Музикално-поетичният спектакъл се посвещава на 80-годишнината от рождението на гениалния български поет, драматург, майстор на сонетната форма, преподавател във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" - Радко Радков, българският пресъздател на библейски и исторически сюжети. Той единственият в света удостоен два пъти с Международната Наполеонова награда "Солензара" в Сорбоната за драмите му в стихове – "Теофано" (1983) и "Всенародно бдение за Апостола" (2005). Той е носител на Кръста на Френската академия на науката за литература и изкуство и е удостоен в Парижкия клуб на сенаторите през 1985 г. със званието "Кавалер на френската култура" за трагедията в стихове "Балдуин Фландърски". През същата година, по покана на Ватикана, пред папа Йоан Павел II в катедралата "Св. Петър" Радко Радков представя част от своята пиеса "Похвално слово за словото". Събитието е по случай 5-годишнината от провъзгласяване на светите братя Кирил и Методий за покровители на Обединена Европа.

Литературните критици са единодушни, че Търновският "Рицар на френската култура" няма предходници, няма да има и следовници. За да осъзнаем гениалността на този поет, трябва да си припомним, че тази награда е била присъждана на световни умове, като Мария и Жолио Кюри, братя Люмиер - създатели на киното, Андре Мороа и френския драматург Пол Клодел.

През 70-те години Радков е сред най-близките съветници и сътрудници на Людмила Живкова. Той съучаства при създаването на мащабните културни декади, посветени на ярки личности, като Николай Рьорих, който заедно със съпругата си се срещна с великотърновските студенти през 70-те години, Махатма Ганди, Лев Толстой, Йоан Кукузел, Петър Дънов.

Радко Радков е осъзнавал каква възможност му се открива, какъв златен шанс му подарява съдбата - да възкреси в слово старинните ценности на българската култура.

Посмъртно е учредена Национална награда с неговото име, а в Алеята на великите търновци има почетен знак с надпис: "На големия поет на Царевград, смирен само пред Бога, България и вдъхновението. С тебе твоят звезден кочияш звездите ще посее на земята ни".

"Наследникът на Шекспир" ще събере на поморийската сцена приятели, колеги и студенти на Радко Радков в една творческа работилница, включваща оперно пеене, рецитал, спомени за Радко Радков и прожектиране на негови изпълнения на видео-стена.

Участници в музикално-поетичния спектакъл са популярната и обичана българска поетеса Маргарита Петкова – студентка на Радко Радков, проф. Николай Даскалов от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" – колега и приятел на Радко Радков, писателят от Поморие Боян Чимов – състудент на Радко Радко по богословие, Анна Стефанова – оперно пеене, бургаската пианистка Милена Коларова – роял, поетесата Мария Радкова – дъщеря на Радко Радков, актьорът от Бургас Стоян Памуков.

Идеята на музикално-поетичния спектакъл "Наследникът на Шекспир" е да популяризира в България творчеството на големия български поет и драматург от световна величина – Радко Радков. Признат в чужбина, по-малко, за съжаление, в Родината, въпреки че е ла­у­ре­ат на на­ци­о­нал­ни наг­ра­ди за дра­ми в стихо­ве, на църковния орден "Св. Софроний, епископ Врачански" – I степен, носител е на наградата "Велико Търново" на Община Велико Търново и на Международната академична Евтимиева награда на Великотърновския университет, учредена на името на свети Патрирх Евтимий Търновски.

На 31.01.2020 г. се навършиха 80 години от рождението на българския поет и драматург Радко Радков, но поради емпидемичната ситуация в страната българската културна общественост не успя да отбележи тази важна годишнина и неговите събратя по перо и приятели отложиха честването на рождението му със 17 месеца. Не случайно избраха то да се проведе в Поморие. Радко Радков е свързан с черноморския град. Приживе той гостува първо на Поморие след получаване на голямата Международна Наполеонова награда "Солензара" в Сорбоната, по покана на Общинско радио – Поморие и НЧ "Просвета 1888" - Поморие.

Радко Радков е роден на 31 януари 1940 г. във Велико Търново. На 7-годишна възраст започва да пише стихове. ни напусна на 1 септември 2009 г., на 69-годишна възраст.

Галерия