Регата ще се проведе от 10-ти до 12-ти септември. Снимка Архив

Регата ще се проведе от 10-ти до 12-ти септември. Снимка Архив

Бургас се присъединява към семейството на градовете домакини на шампионската лига по ветроходство. Организатор на престижната надпревара в България е "BORA Sailing" в партньорство с яхт клуб "Порт Бургас". От 10-ти до 12-ти септември в акваторията на пристанище Бургас, на броени метри от кея, гражданите и гостите на града ще могат да се насладят на емоцията и тръпката на състезателното ветроходство.

В световен план това е инициатива на "ISLA" (INTERNATIONAL SAILING LEAGUE ASSOCIATION), целяща популяризирането, развитието и успеха на ветроходството като националната лига. Форматът включва 23 страни участници, 300 клуба, над 3 000 ветроходци и повече от 100 състезания в Европа. Наред с България, част от лигата са страни като САЩ, Швейцария, Великобритания, Русия, Белгия, Финландия и други.

"Превръщането на Бургас в нервен център за ветроходния спорт е наша мисия, която постепенно успешно изпълняваме! След проведените три европейски първенства в класовете "420, "470" и "Оптимист", за които получихме изключителни суперлативи, следва поредната иновативна спортна атракция. Ще направим Бургас част от нов за България ветроходен формат!", сподели Евгени Мавродиев, председател на "Порт Бургас".

Състезанието е изключително оспорвано и атрактивно както за участие, така и за наблюдение. Ветроходците ще се състезават с еднотипни лодки "Laser SB20", в много на брой кратки гонки, което предвещава и огромната динамика и конкуренция във формата. Състезанието ще бъде клубове срещу клубове – "Fleet race" с 4 еднотипни лодки "SB20", а този тип надпревара е изключително подходящ за цялата ветроходна общност – както за опитни ветроходци, така и за начинаещи като част от отбор.

Тазгодишната програма на шампионската лига включва преминалия във Варна кръг през юни, този в Бургас и завършващата регата в язовир "Искър" през октомври. Победителите от трите събития тази година ще решат кои два клуба да отидат на квалификации на "Sailing Champions League" (SCL) през 2022.