Назрява скандал заради Международния турнир по спортни танци

Апетит към него обаче проявяват от клуб "Лукойл Нефтохимик" и Танцова академия Бургас. В Общинския съвет е входирана докладна записка от съветничката Мария Петрова с предложения международния турнир от тази есен да се организира от клуб "Лукойл Нефтохимик" и Танцовата академия. Мотивите са, че нивото на форума през последните години спаднал и на турнира в Албена участвали повече български двойки, отколкото на този в Бургас. В докладната се прави предложение турнира да бъде разширен и в него да има и състезания с участието на професионалисти.

 

"Притеснени сме, че се прави опит да се обсеби една традиция, която сме градили в продължение на 25 години. Този турнир винаги е имал противници, както и апетити да бъде присвоен и заличен. Опасяваме се зад тази докладна записка да не стоят политически интереси", коментира Румен Йорданов - създател на турнира и почетен председател на клуб "Бургас 75". По думите му нашият турнир е вторият по престиж в страната. Той дава възможности за изява на двойки, които са оценявани от международни съдии. Според Йорданов "Лукойл Нефтохимик" и Танцовата акамедия не могат да организират турнира, защото нямат нужния опи, а академията е търговско дружество. "Илия Михов (съсобственик на Танцовата академия б.а.) е въвел в заблуждения обществото. В неговото търговско дружество не се развива спорт, там има само школи. Михов е бил член на "Бургас 75" и на два пъти съм му прикривал грешките", допълни Йорданов.

Според статистиката двойките на клуб "Бургас 75" са с най-много отличия от държавния шампионат. За сравнение само през 2009-та клубът е спечелил 4 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медала. Тази година двойките са донесли 5 титли, 5 вицешампионски отличия и и 2 бронза. Справката за "Лукойл Нефтохимик" за 2009-та година е - нула титли, нула вицешампионски отличия и нула бронзови медали, а за 2010-та имат една титла и един бронзов медал.

Докладната с предложението за прехвърляне на организацията на турнира на другия клуб е включена като последната, 25-та точка в дневния ред на сесията на ОбС, която ще се проведе утре.