Нефтопроводът не влиза в екопроекта за порта

В проекта влизат няколко страни и при разработването на проекат не са взети впредвид спецификите на всеки един партньор по отделно. Това е първият проект, който има за задача да се изработят еко-сертификати на всички пристанища по света. Екосертификатът цели да комбинира части от стандартите по ISO за екология и управление. Стандартите са за създаване на екологичен мониторинг вътре в самите пристанища, които включват както човешкият фактор, така и строителството и другите частни оператори, които са на пристанището. Идеята е да се запази акваторията и бургаския залив и другите територии около пристанището чисти. Проектът е стигнал до разработване на план за мониторинг, който ще бъде внедрен догодина и ще бъдат разположени замервателни уреди включени в единна система, която ще отчита състоянието на водата и въздуха и почвата.

 

В рамките на проекта ECOPORT 8 (2009-2012) се предвижда да бъдат извършени изследвания и тестове, въз основа, на които ще се изготви база за екологично сертифициране на пристанищата като се вземат под внимание националните нормативни изисквания, както и тези на Европейския съюз за създаването на пилотна мониторингова система. В  България тя ще бъде изпробвана първо на пристанище Бургас.

Не е ясно обаче как ще се процедира с тези, които замърсяват водата било то предприятия или вследствие на пристанищна дейност.

Проектът ECOPORT 8 е част от приоритетна ос 2  на Оперативна програма за транснационално сътрудничество в Югоизточна Европа 2007-2013. Той е одобрен за финансиране сред 1099 предложени проекта.

Бюджетът на целия проект е 324 200 евро, като отпуснатите от Европейския фонд за регионално развитие средства са 275 570 евро (което е 85% от общия бюджет), а средствата, които Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще отпусне, са 48 630 евро (или 15%) .

Целта на проекта е да подобри качеството на пристанищата, поставяйки като основен приоритет предотвратяването от замърсяване на водата, въздуха и инфраструктурата в пристанищните райони и прилежащата брегова зона посредством тясното сътрудничество между научните институти и местните пристанищни власти. Друга основна цел е съхраняването на естествените ресурси в пристанищните зони и прилежащите крайбрежни територии.

Крайният резултат от проекта трябва да бъде постигане на безопасен, сигурен, екологичен и ефикасен морски транспорт, изграждане на модерни пристанища, които да осигуряват подходяща среда за цялостното икономическо развитие на страната и интеграция в международен план – в интерес на екологията, икономиката, населението и общините.