НЕК дава 7 млн. лева за нов далекопровод

Далекопроводът трябва да бъде изграден до началото на следващия туристически сезон, каза вицепремиерът Симеон Дянков. Той взе участие в среща по проблемите на електрозахранването, инициирана от областния управител Константин Гребенаров.

От 20 септември започва профилактиката на електропреносната мрежа и на подстанцията в Слънчев бряг. За това НЕК ще изразходва 25 млн. лева.

За строежа на новия далекопровод трябва да бъдат отчуждени частни терени. От НЕК изразиха несъгласието си, че върху тях бил оказван натиск за заплащане на по-висока цена за тези терени. Според представител на компанията те плащали земите по пазарни цени. Всяко увеличаване на цената обаче щяло да се отрази на сумата за изграждането на далекопровода. Областният управител Константин Гребенаров се ангажира да проведе среща с кметове на общините, през които територии ще минава далекопровода във връзка с отчуждаването на частни парцели.

Според Симеон Дянков една от причините за кризата в тока това лято била свързана с кражбата на кабели. "Трябва да се промени законодателството и да се вземат по-строги мерки спрямо пунктовете за изкупуване на метали. Почти няма наказание за дребна кражба.Трябва да има по-тежки наказания за тези пунктове, които изкупуват релси или метали", смята вицепремиерът.