Немска община плаща пътуване на пенсионери от Царево Разноските за пътя и престоя се поемат от германската община. Предстоящата визита е обсъдена по време на срещата на кмета на Царево Петко Арнаудов с представители на Барлебен по време на посещението им у нас.

 

Преди две години българската и германската община сключиха споразумение за партньорство в областта на туризма, икономическото развитие, училищната и спортната дейност.

На срещата в Царево кметовете на двете общини обсъдиха възможностите за разширяване на сътрудничеството. Немската делегация запозна кмета Петко Арнаудов с идеята си пенсионери от Царево да им гостуват в Барлебен и на място да се запознаят с начина на живот на възрастните хора в Германия. Всички разходи по пътуването и престоя се поемат от германската община. Нашите пенсионери ще използват визитата си, за да представят възможностите на Община Царево за отдих на немските пенсионери, тъй като повечето от тях почиват в чужди страни и търсят изгодни дестинации. Двамата кметове изразиха надежда, че между двете общини ще се създадат тесни връзки в областта на туризма.

За краткия си престой в Царево гостите от Германия успяха да видят много от природните и културните забележителности на морската община. Те посетиха нестинарското село Българи, където гледаха филм за нестинарите, сниман в далечната 1964 г., и църквата в село Кости.

Гостите от Германия посетиха и Царевското училище. В разговор с директора Ваня Атанасова германците изразиха желанието си училището да си партнира с училищата в Барлебен. Като начало предложението им бе за участие на изявени ученици от Царево в Международния младежки лагер в техния град, който е първият по рода си в Германия. Община Барлебен се намира в германската провинция Саксония-Анхалт близо до град Магдебург. В международния младежки лагер идват ученици и студенти от цял свят. Младежите, които са на възраст от 16 до 26 години, могат да работят и почиват едновременно. Лагерът е по европейски проект и има за цел да разширява връзките между народите.