Несебър домакин на форум за опазване на паметниците на културата

В рамките на конференцията ще бъдат дискутирани проблеми в областта на културата, както и ползата, и значението на опазването на безценното културно-историческо наследство. Предвижда се първото издание на конференцията да е след активния летен сезон в Несебър.

 

На срещата бе обсъдена възможността фондацията да финансира консервацията, реставрацията и социализацията на църквите "Св. Архангел Михаил и Гаврил" и "Св. Параскева" в Несебър. Подробностите около него бяха представени от арх.Тодор Михайлов, член на колектива, спечелил конкурса за изготвяне на проекта. Експертите обсъдиха видяното, хареса им идеята за осмислянето на съвременната социализация и представяне за публиката на двете църкви - тяхното значение в структурата на стария Несебър, историческото им развитие и място в днешния културен живот на града.

Експертите от "А.Г.Левентис" обсъдиха заедно с директорката на музея Петя Кияшкина  още един бъдещ проект – а именно финансиране от страна на фондацията на пътеводител на музей "Старинен Несебър" на български и на английски език. Гостите не пропуснаха да разгледат средновековните църкви, като по време на разходката им из стария град, констатираха с видимо задоволство, че за паметниците на културата в града на ЮНЕСКО се полагат грижи.