Несебър домакинства форум "Дигитална Земя" На срещата присъства и кметът на града на ЮНЕСКО Николай Димитров. "Идеята по изграждане на Дигитална земя е актуална, амбициозна и световнозначима. Естествено за успешното й реализиране безспорно са необходими знанията, уменията и усилията на специалисти от различни страни, които да работят в синхрон и в условията на благоприятно сътрудничество", каза Димитров.

 

Някои от участниците на срещата идват за първи път в България и в частност в Несебър. Затова и изгледаха с огромен интерес избрани български танци, поднесени от възпитаниците на Обединена общинска школа по изкуствата (ООШИ) - Несебър. Гостите заснеха някои от най-впечатляващите моменти от хората "Четворно", "Чапраз" и "Пазарджишка копаница". Таня Георгиева, също възпитаничка на ООШИ, разтопи сърцата на участниците с емблематични български народни песни.

В рамките на тридневната конференция свои идеи на срещата ще представят общо 110 автора, а сред страните с интерес в областта на "Дигитална Земя" са: Китай, Италия, Унгария, САЩ, Нова Зеландия, Великобритания, Германия, Япония, Чехия, Аржентина.

Форумът има за цел да подпомогне международното сътрудничество по изграждане на "Дигитална Земя", както и да популяризира нови технологии, които биха могли да играят водеща роля в икономическото и социално устойчиво развитие, опазването на околната среда, правилното управление при бедствия, запазването на природните ресурси и повишаването на стандарта на живот на нашата планета.

Организатори на тридневния форум са Университетът по архитектура, строителство и геодезия и международната организация за "Дигитална Земя".